Ускоро закон о заштити узбуњивача

До средине следеће године биће урађен Нацрт закона о заштити узбуњивача, кажу у Министарству правде и државне управе. Закон ће омогућити адекватну заштиту људи од одмазде када пријаве корупцију и неправилности у раду државних органа.

Нацрт закона о заштити узбуњивача, који је изузетно важан за системску борбу против корупције, биће израђен до половине следеће године, рекао је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Селаковић је после састанка са представницима интернет портала Пиштаљка и неколико узбуњивача који су, како тврде, истрпели одмазду због свог антикорупцијског деловања, истакао да ће на изради тог закона Министарство сарађивати са представницима невладиног сектора и "узбуњивачима".

Закон ће, нагласио је министар, омогућити адекватну заштиту људи од одмазде када пријаве неправилности у раду и корупцију.

Како је најавио, до краја године требало би да буде потписан и Меморандум о сарадњи између "Пиштаљке" и Министарства правде и државне управе.

Министарство ће на свом сајту поставити линк према сајту "Пиштаљке", преко кога ће сви грађани моћи да укажу на евентуалну корупцију, што ће послужити као пример да и други државни органи поступе исто.

"Држава и узбуњивачи треба да буду савезници у борби против корупције. Држава мора да им обезбеди адекватну заштиту од мобинга и злостављања на раду и других видова одмазде, као што су претње и откази", рекао је Селаковић.

Министар је истакао и важну улогу медија у борби против корупције и позвао све стране и државне органе и потенцијалне узбуњиваче да стану на заједничку линију фронта, јер се другачије Србија не може изборити са корупцијом која се завукла у све поре друштва.

Решења будућег Закона о заштити узбуњивача биће прављена према домаћим мерилима, а према моделу који се користи у борби против корупције у Новом Јужном Велсу у Аустралији, који даје изузетне резултате у борби против корупције.

У том моделу осумљичене за корупцију антикорупцијска комисија испитује пред камерама. На исти начин се износе докази против њих и "полузавршен посао предаје се тужилаштву", што смањује могућност да се неки предмет не реши или застари после тако јавног испитивања.

Преставник "Пиштаљке" Владимир Радомировић очекује да ће свака одмазда према узбуњивачима бити третирана као кривично дело и да ће државни органи убудуће поступати по свим пријавама узбуњивача, било да су анонимне или не.

"Данашњи састанак с министром правде представља велико охрабрење за све и садашње и будуће узбуњиваче и надам се да ћемо успети да направимо системску заштиту узбуњивача", рекао је Радомировић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару