Читај ми!

Јавни сервиси нису јавна предузећа

Амандмане на Предлог закона о јавним предузећима пред посланицима разматрала и Влада Србије. Иако власт најављује да предложени акт омогућава повлачење државе из управљања фирмама и смањује политички утицај на јавна предузећа и медије, опозиција и медијска удружења тврде да је на делу супротно.

Влада Србије разматрала је амандмане на Предлог закона о јавним предузећима, који је пред посланицима. Не наводећи детаље, само је саопштено да су парламенту упућена мишљења и предлози.

Иако власт најављује да предложени акт омогућава повлачење државе из управљања фирмама и смањује политички утицај на јавна предузећа и медије, опозиција и медијска удружења тврде да је на делу супротно – омогућавање држави да оснива јавна предузећа и у тој области.

Позив за помоћ Влади и Одбору за привреду шаље председница Одбора за културу и информисање. Тражи да поднесу амандман који би променио спорни члан који, каже, омогућава држави да оснива медије.

Весна Марјановић из ДС-а рекла је да та одредба треба да буде брисана из овог закона, јер ће створити правни неред и омогућити да неко може да се позива на тај члан и да каже сад, ипак, постоји законски основ да се оснивају нова медијска предузећа од државе као оснивача.

Бојан Ђурић из ЛДП-а каже да се, у међувремену, појавило "скандалозно тумачење" из редова власти да би тај закон могао да се примењује на јавне сервисе, РТС и РТВ.

"То би у потпуности срушило до сада постигнути ниво независности јавног сервиса. Два дана не можемо да добијемо одговор на питање да ли ће нова власт покушати да изврши политички притисак и политичке смене на РТС-у применом овог закона", навео је Ђурић.

За власт, примедбе нису основане. Кажу, предлог закона се погрешно тумачи.

"Овај закон и тај став о јавним предузећима не односи се на јавне сервисе, РТС, РТВ, али се односи на сва јавна предузећа чији су оснивач локалне самоуправе, општине и градови у Србији јер желимо на тај начин да дефинишемо њихов рад. То не значи оснивање нових јавних предузећа из области информисања и није у супротности са Законом о јавном информисању", рекао је Зоран Бабић из СНС-а.

Дејан Раденковић из СПС-а каже да би за ту странку то био корак уназад.

"За нас би тако нешто било корак уназад и да нас враћа на оно за шта смо оптуживани у прошлости и ако је дошло да се нешто грешком омакло. Ако би то могло тако да се тумачи, и то ће бити исправљено", навео је Раденковић.

И новинарска удружења противе се Предлогу закона о јавним предузећима, подсећајући да је у супротности са Медијском стратегијом и намером да се држава повуче из медија. Из истог разлога, Мисија ОЕБС-а у Србији тражи од Владе и Скупштине да ревидирају предлог закона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару