Читај ми!

Србија важна за Луксембург

За Луксембург је Србија најважнија земља западног Балкана, главна је порука коју је председник Скупштине Србије Небојша Стефановић добио у разговорима са званичницима те земље. Стефановић је у Луксембургу разговарао и о питању азиланата, Косова и Хашког трибунала.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић је у разговорима са званичницима Луксембурга добио уверавања да је за ту земљу Србија најважнија земља западног Балкана, а шефу дипломатије Луксембурга захвалио је на сталној подршци у процесу евроинтеграција.

Потпредседник Владе Луксембурга и министар спољних послова Жан Аселборн је у разговору са Стефановићем изјавио да је за Луксембург Србија најважнија земља западног Балкана и посебно се интересовао за преговоре о Косову који се воде у Бриселу, као и о степену политичке воље да се настави политички дијалог са Приштином у светлу најновијих ослобађајућих пресуда у Хагу, наведено је у саопштењу Кабинета председника Скупштине Србије.

Стефановић је рекао је да су међународна правда и само поимање правде угрожени ослобађајућим пресудама хрватским генералима и Рамушу Харадинају, што ће свакако утицати на процес помирења у региону.

Он је нагласио да Србија наставља са конкретним корацима и предлозима који би у преговорима довели до нормализације живота свих грађана и решавања практичних питања.

Стефановић је рекао и да Србија неће признати Косово нити укинути своје институције на северу покрајине и захвалио шефу луксембуршке дипломатије на сталној подршци Србији у процесу евроинтеграција и затражио наставак те подршке у жељи за што скоријим добијањем датума за почетак преговора са ЕУ.

Смањен број азиланата 

На састанку са министром за запошљавање и миграције Луксембурга Николасом Шмитом главна тема разговора био је проблем азиланата из Србије.

Речено је да је смањењу броја оних који су тражили политички азил у Луксембургу, а долазе из Србије, допринела чињеница да је Луксембург и званично усвојио да Србија има статус безбедне земље, што увелико онемогућава тражење политичког азила у Луксембургу.

На састанку са потпредседником Европске инвестиционе банке Дариом Сканапиеком, Стефановић је уверио свог домаћина да ће клима за инвеститоре у Србији бити све боља и посебно поменуо закон о јавним набавкама и борбу против корупције, као приоритете који би уз почетак преговора са ЕУ учинили да инвестициона клима у Србији буде што повољнија.

На састанку са председником Европског ревизорског суда Виктором Калдеиром тема разговора био је недавно објављени Извештај о Косову.

Према речима Калдеире, извештај ревизора се односи на успешност пројеката владавине права на Косову и оцене из тог извештаја упућене су Европској комисији, пре свега.

Приликом састанка са потпредседником Европског суда правде Коеном Лемерцом договорена је ближа сарадња са овим судом, али и размотрено неколико питања која се односе на потенцијалне регионалне процесе посебно оне који се односе на тужбе избеглих и расељених на простору бивше Југославије.

У оквиру званичних активности Стефановић је имао аудијенцију код Великог војводе од Луксембурга Хенрија који се интересовао за актуелну политичку ситуацију у Србији имајући у виду да је посетио нашу земљу и распитивао се за хуманитарне пројекте у којима је и сам учествовао, наводи се у саопштењу.

Закључујући дводневну званичну посету Луксембургу, председник Народне скупштине Небојша Стефановић, срео се и са градоначелником Луксембурга Хавијером Бетелом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару