Читај ми!

За почетак, четири прелаза

Примена споразума о интегрисаном управљању прелазима почиње 10. децембра. Радне групе у Бриселу прецизирају детаље. Савет министара Европске уније ће дан касније усвојити закључке о Србији у којима ће се одредити и према датуму за преговоре.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине, уз посредство Европске уније, биће одржана следеће недеље у Бриселу. У исто време, требало би да почне примена споразума о интегрисаном управљању на четири од шест прелаза између централне Србије и Косова и Метохије.

Разговори о техничким детаљима још трају, али са идејом да пре 10. децембра буду оперативна четири прелаза на административној линији са Косовом. У те прелазе спадају и оба на северу, а како преносе извори Европске уније, Еулекс ће на њима имати извршну улогу.

Потврду оперативног договора требало би да дају премијери Дачић и Тачи 4. децембра, за када је најављен њихов следећи сасатанак уз посредство Кетрин Ештон.

Портпарол високе представнице Кетрин Ештон Мишел Ман рекао је да су у току припреме за нову рудну дијалога. "Коначни датум још увек није дефинитивно потврђен, али очекујемо да ће до следећег састанка доћи врло брзо", рекао је Ман.

Очекује се да ће на дневном реду осим прелаза бити и питање официра за везу Београда и Приштине, као и транспарентост финансирања институција на Косову.

Кетрин Ештон ће 10. децембра известити европске министре спољних послова о резултатима дијалога Београда и Приштине, а 11. децембра ће Савет министара усвојити закључке о Србији у којима ће се одредити и према датуму за преговоре.

У радним телима Савета рад на закључцима за Србију и Балкан ући ће у завршну фазу у недељи између 3. и 7. децембра и до тада се очекују резултати.

У закљуцима би, по сценарију најповољнијем за Србију, могло да стоји да би након извештаја Европске комисије о испуњавању услова у вези са Косовом, Европски савет могао да одреди датум за преговоре у првој половини следеће године.

Закључке о Србији и другим земљама у процесу проширења усвојиће Савет министара 11, а коначну реч ће дати шефови држава и влада на самиту 14. децембра.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару