Грубјешић: Нормализација односа са Косовом

Потпредседница Владе Србије Сузана Грубјешић вечерас у Хагу, рекла је посланицима холандског парламента да су власти у Београду посвећене нормализацији односа с Косовом, што је "услов свих услова" за даље приближавање Европској унији.

Сузана Грубјешић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције пренела је у Хагу члановима Комитета за спољне послове холандског парламента тежње Србије да нормализује односе са Косовом и крене са приближавањем Европској унији.

У разговору са члановима парламентарног Одбора за европске послове, Грубјешићева је за 4. децембар најавила наставак преговора на највишем политичком нивоу о нормализацији односа Београда и Приштине, наглашавајући да је убрзавање пута Србије ка чланству у ЕУ "први приоритет" Владе Србије.

Одговарајући на питања посланика, Грубјешићева је подвукла да Србија "не може признати независност Косова".

"Од нас то нико није ни затражио, а обзиром да ни пет чланица ЕУ нису признале независности Косова, такав захтев био би неправичан. Ми то нећемо учинити, али оно што можемо је да кроз дијалог који траје решимо многа важна питања", истакла је потпредседница српске владе за европске интеграције.

Дијалог о нормализацији односа отвара шансу "за историјиски споразум Срба и Албанаца", који би морао бити компромисан, рекла је Грубјешићева, одговарајући на питање о решењу за север Косова, уз прецизирање да је Влада Србије предана постизању тог договора до краја свог мандата.

"То је тешко, али смо решени да пронађемо решење до краја владиног мандата. Постоји шанса за историјски споразум између Срба и Албанаца, нагласила је Грубјешићева и додала да "не може да предвиди какво ће решење бити, али то би требало да буде нека врста компромиса".

Упитана како ће Србија реаговати ако ЕУ са Косовом буде потписала Споразум о стабилизацији и придруживању, Грубјешић је узвратила: "Ми то не можемо спречити. Србија не може и неће спречавати европски пут Косова".

На констатацију холандског посланика да је иза Србије и Холандије остао "тежак период" оптерећен захтевима за потпуну сарадњу Београда с Хашким трибуналом, Грубјешићева је подсетила да је Србија све своје обавезе испунила уважавајући "строг, али правичан" став Холандије.

Грубјешићева је, међутим, нагласила да је ослобађајућа пресуда коју је Трибунал изрекао хрватском генералу Анти Готовини - нарочито ако буде праћена и ослобађањем Харадинаја - представља "нож у леђа проевропским снагама у Србији", које су читаву деценију настојале да своје грађане увере да суд у Хагу није антисрпски.

"Мислим да Трибунал није донео правду свим жртвама", оценила је отпредседница Владе Србије пред европским одбором холандског парламента. Њено излагање из публике је пратила амбасадорка Хрватске у Холандији Весела Мрђен-Кораћ.

Потпредседница Владе Србије упознала је холандске посланике и са владиним економским мерама, напорима за стварање услова за стране инвестиције, напретком у реформи правосуђа и у борби против корупције у којој, како не подвукла, "нико није заштићен".

После дискусије са холандским парламентарцима, Грубјешићева је у краткој изјави српским извештачима изразила уверење да Србија може очекивати подршку Холандије у даљем приближавању ЕУ, изражавајући наду да ће се то видети већ у децембру, приликом одлучивања о датуму отварања преговора Уније са Србијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару