Читај ми!

Дијалог једини пут ка трајној стабилности

Заменик помоћника америчког државног секретара, Филип Рикер, разговарао са премијером Ивицом Дачићем, првим потпредседником Владе Александром Вучићем и саветником председника Републике Марком Ђурићем. Дачић и Рикер оценили да је дијалог Београдa и Приштине једини пут за успостављање трајне стабилности.

Други пут за пола године, изасланик америчке администрације Филип Рикер дошао је у Београд, где је разговарао са премијером Ивицом Дачићем, првим потпредседником Владе Александром Вучићем и саветником председника Републике Марком Ђурићем. Теме разговора били су дијалог са Косовом и инвестиције у Србији.

Рикер је поручио да Сједињене Државе подржавају Србију на путу ка Европској унији, али и истакао да је наставак дијалога са Приштином суштински за успостављање трајне стабилности.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да се реализација постигнутих споразума са Приштином не доводи у питање, уз поштовање државних и националних интереса.

"Нико не треба да сумња у Владу да ће урадити нешто против интереса Срба. Наш је интерес да и лоше споразуме које смо прихватили спроводимо на начин на који неће утицати на промену става када је реч о статусу Косова", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да би много већа штета била да Србија саму себе изолује из тих процеса, јер би тада, према његовим речима, о Србији одлучивали неки други. "Овако Србија учествује као равноправан партнер у договорима и сама одлучује о својој судбини", рекао је Дачић.

Дачић и Рикер су позитивно оценили развој билатералних односа Србије и САД, саопштено је из Владе Србије.

Косово је било тема и састанка са вицепремијером. Александар Вучић најављује да ће, за седам дана, у посети Америци, од званичника из Вашингтона тражити да се не захтевају уступци само од српске стране. Фокус данашњег разговора биле су и инвестиције.

"Ми смо разговарали о билатерарним односима односима, очекујемо већи прилив америчких инвестиција у нашу земљу, разговарали смо са Рикером и са Клинтоновом. Мислим да је то ствар коју ћемо тек отворити у САД, јер кад уђу инвеститори из САД, то је јасан сигнал и за европске, азијске инвеститоре, Јапан, Кину, Русију", рекао је Вучић.

После састанка Филипа Рикера са саветником председника Србије Марком Ђурићем саопштено је да су Сједињене Државе уз Србију у процесу економских и политичких реформи и да ће, како се наводи, наставити да буду снажан адвокат чланства Србије у Европској унији.

Саветник председника Републике Марко Ђурић најавио је нове потезе Србије у циљу стабилизације прилика у региону и пренео свом госту решеност наше земље да, штитећи своје државне и националне интересе, настави да спроводи унутрашње реформе. Ђурић је истакао и значај који за Србију имају добри односи са Сједињеним Америчким Државама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару