Читај ми!

Србија не очекује нове услове

Томислав Николић се састао са министром одбране Италије Ђампаоло ди Паолом. Председник Николић рекао да Србија неће очекивати нове услове и потешкоће на путу ка ЕУ. Са италијанским министром састали се и премијер Ивица Дачић и министар одбране Александар Вучић.

Председник Србије Томислав Николић састао се у Београду са министром одбране Италије Ђампаоло ди Паолом и рекао да Србија неће очекивати нове услове и потешкоће на путу ка Европској унији.

Николић је захвалио Ди Паоли на ангажовању италијанског батаљона у саставу Кфора при заштити српских цркава и манастира на Косову и Метохији.

Николић је истакао да је Србија заинтересована за унапређење сарадње са Италијом и да Србија може да пружи одличне услове италијанским инвеститорима, чак много боље него што могу да пруже поједине чланице Европске уније.

Србија гарантује сигурност инвеститорима, огромно тржиште на Истоку које нам је доступно, школовану радну снагу и државу која више не толерише корупцију и криминал, рекао је председник Николић.

Министар одбране Републике Италије рекао је да је уверен да је европска перспектива стратешки избор Србије и додао да је свестан очекивања наше земље да на пролеће добије датум отпочињања преговора о придруживању.

Ди Паола је рекао да ће се Италија борити да се у вези са тим Србији дају позитивни сигнали, али да заузврат Србија треба да испуни до сада преузете обавезе, договорене приликом преговора са Приштином.

Председник Републике Србије потврдио је да ће све преузете обавезе у вези са Косовом и Метохијом бити испуњене, али да Србија неће очекивати више никакве додатне услове и потешкоће када је реч о придруживању Европској унији.

Италијански министар одбране састао се и са премијером Ивицом Дачићем, а са састанка је поручено да Италија подржава европски пут Србије и поздравља опредељење Владе Србије да све спорове у региону решава мирним путем и дијалогом.

Дачић је истакао да циљ Владе јесте стварање трајне стабилности у региону и да сва отворена питања треба решавати разговорима, наведено је у саопштењу Владе Србије.

Када је реч о питању Косова и Метохије, опредељење је да се постигне праведно решење, јер је то једини начин да се достигну стабилан мир и процес помирења, рекао је премијер Дачић.

Ђампаоло ди Паола разговарао је са министром одбране Александром Вучићем о војној сарадњи, саглашивши се да два народа везује дугогодишње пријатељство, као и да је Србији место у Европској унији.

Министар одбране Србије Александар Вучић изјавио је новинарима након састанка са Ди Паолом у Палати Србије да је са колегом из Италије разговарао о војнообразовној, војномедицинској и војноекономској сарадњи, али и о политичкој будућности Србије.

"Оно што је веома важно за грађане Србије јесте да у Италији има искреног савезника, великог пријатеља и да ће Србија моћи да рачуна на подршку и помоћ Италије, и то не само на свом путу ка Европи", рекао је Вучић.

Министар одбране је додао да му је Ди Паола током састанка рекао како су досадашње 22 заједничке активности две земље "мало колико може да се сарађује".

"Рекао нам је да кажемо која су то поља у којима желимо да сарађујемо и на који начин хоћемо да напредујемо и унапредимо нашу сарадњу. О томе смо разговарали, конкретизовали те ствари, а остаје сада да наши тимови на томе раде у наредном периоду", рекао је Вучић.

Министар одбране Србије истакао је да је Србија сарађивала са Италијом у неколико мултинационалних операција и да су италијански и српски војници увек деловали као најближи пријатељи и на најбољи могући начин обављали своје професионалне задатке.

"Очекујемо да у наредном периоду договоримо и добијање неких важних система у одбамбеном систему Србије. Данас смо, такође, Италији понудили нашу робу, индустријске капацитете и све оно што можемо да произведемо Италији. Очекујемо у наредном периоду конкретне договоре и по том питању", нагласио је Вучић.

Министар Ди Паола истакао је да Италија заиста верује у европску будућност Србије и оценио да чврсте политичке везе и пријатељство између српског и италијанског народа трају, невезано за промене политичке власти.

Ди Паола је након састанка рекао да постоји жеља Италије, када је реч о билатералној сарадњи, да се она продуби и њен квалитет побољша.

"Није толико важан број активности на којима сарађујемо, већ њихов квалитет, на чему ћемо наставити да радимо", рекао је Ди Паола.

Говорећи о билатералној сарадњи, Ди Паола је истакао да би тај однос требало посматрати кроз призму Европске уније, додавши да је сада та заједница држава пред историјским моментом који представља велики изазов и могућност.

"Реч је о томе да се створи једна европска реалност која ће имати своју улогу на глобалном нивоу. Италија, као једна од земаља оснивача, ЕУ ради на томе и сматра да ЕУ не може да постоји без Србије, где јој је и место. Србија на том путу мора да уради свој део посла који може да буде и болан, али то је нешто што треба да уради", нагласио је Ди Паола.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару