Читај ми!

ЕУ против притисака на Еулекс

Неприхватљиво је политичко уплитање у судске процесе, поручио је портпарол Високе представнице ЕУ и додао да очекује да косовске власти подрже Еулекс у раду.

Главни портпарол високе представнице ЕУ Мајкл Ман изјавио је да је политичко уплитање у судски процес неприхватљиво и да ЕУ очекује да ће косовске власти подржати Еулекс у раду.

У саопштењу Мисије ЕУ на Косову, наводи се да је поштовање и јачање владавине права саставни део пута Косова у приближавању Унији и да је, као основни принцип сваког модерног, демократског друштва, политичко уплитање у судски процес неприхватљиво.

"Еулекс је позван од стране косовских власти да помогне Косову и ми очекујемо да ће косовске власти да подрже Еулекс у свом раду", наводи се у саопштењу.

Наводи се, такође, да ЕУ у потпуности подржава рад своје мисије владавине права на Косову.

"Еулекс и све особље Еулекса, посебно судије и тужиоци, имају пуну подршку двадесет седам земаља чланица ЕУ", пише у саопштењу.

Припадници Еулекса су у суботу привели потпредседника Демократске партије Косова и бившег команданта  ОВК Фатмира Љимаја и тројицу његових сарадника, оптужених за злочине над Србима у селу Клечка, а наредног дана Еулексов судија из Окружног суда у Приштини одредио им је притвор у трајању од месец дана.

Реагујући на хапшење Љимаја које су извршили припадници Еулекса, косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да ни Еулекс, нити било ко други, нема права да хапси, како је рекао, "ослободиоце Косова", иза леђа косовских институција и да је то "неправедно и срамотно".

Специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар позвао је косовске власти да се не мешају у истрагу о Фатмиру Љимају.

"Основни принцип сваког модерног, демократског друштва јесте немешање у судски процес", саопштила је Жбогарова канцеларија.

У саопштењу се истиче да одлуке тужилаца и судија Еулекса "никада нису и никада неће бити политички мотивисане", преноси АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару