Девенпорт изненађен хашком пресудом

Коментаришући одлуку Хашког трибунала о ослобађању хрватских генерала амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт каже да је изненађен, али да се та одлука мора поштовати. Србија не сме да одустане од преговарачког процеса о Косову уколико сличан исход буде и на предстојећем изрицању пресуде Рамушу Харадинају, навео је Девенпорт.

Амбасадор Велике Британије у Београду Мајкл Девенпорт изјавио је да је изненађен ослобађајућом пресудом Хашког трибунала хрватским генералима Младену Маркачу и Анти Готовини, као и да Србија не сме да одустане од преговарачког процеса о Косову и Метохији уколико сличан исход буде и на предстојећем изрицању пресуде некадашњем команданту ОВК Рамушу Харадинају.

Како се наводи у саопштењу Народне скупштине, Девенпорта је на његов захтев у српском парламенту примио председник Скупштине Србије Небојша Стефановић.

Британски амбасадор је, коментаришући одлуку Хашког трибунала о ослобађању хрватских генерала, рекао да је изненађен одлуком, али да се она мора поштовати.

"Очигледно је да су злочини почињени и да се морају истражити. Реакције на пресуду су показале да је таква одлука суда корак назад у процесу помирења у региону", рекао је Девенпорт.

Он је упозорио да Србију ускоро очекује још једна пресуда, али да је, очекујући сличан исход, важно да евентуална пресуда Трибунала не буде повод да се одустане од преговарачког процеса о Косову и Метохији у који је уложен значајан поитички капитал у последња три месеца, наводи се у саопштењу.

Стефановић је нагласио да одлука Хашког трибунала у случају хрватских генерала није допринела побољшању односа са Хрватском, нити помирењу у региону.

"Без обзира на одлуку суда Србија сматра да би Хрватска требало више да учини на повратску прогнаних, на поштовању и заштити грађанских и људских права Срба из Хрватске као и у погледу одговорности на несумњиве злочине почињене у ратним операцијама хрватске војске у акцијама 'Бљесак' и 'Олуја'", закључивши да протеклих месеци није било позитивних гестова хрватских власти у односу на званични Београд, саопштила је Народна скупштина.

Стефановић је истакао да Народна скупштина, али и сви релеватни субјекти извршне власти, инсистирају на регионалној сарадњи, као и да је у протеклом периоду имао прилике да се више пута сретне са представницима парламената Босне и Херцеговине и Црне Горе очекујући реализацију иницијатива за посете Сарајеву, Бања Луци и Подгорици.

Додаје се и да Србија жели да иницира пројекте сарадње у региону јер, како сматра Стефановић, уз минимум заједничких интереса постоји могућност изласка на трећа тржишта у економском погледу, али такође и у оквиру учешћа у међународним организацијама.

Стефановић и Девенпорт су констатовали да се међупарламентарна сарадња Србије и Велике Британије интензивира у време значајних годишњица, пошто се ове године навршава 175 година од успостављања прве дипломатске мисије Велике Британије у Србији, док ће следеће године бити обележено 150 година од успостављања мисије Србије у Британији.

Председник Народне скупштине је констатовао да је недавни сусрет са британском парламентарном делегацијом на састанку Интерпарламентарне Уније у Квебеку представљао одличну прилику за размену мишљења, али и проширење оквира постојеће међупарламентарне сарадње, наводи се у саопштењу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару