Читај ми!

Шта Србији доноси нови Обама

Србија је за Сједињене Америчке Државе периферна тачка на Земљи и, након поновне победе Барака Обаме на председничким изборима, политика према Србији неће се мењати, сагласни су гости "Ока".

Нови мандат Барака Обаме у Белој кући неће ништа битно променити када је реч о односу званичног Вашингтона према Србији, заједничка је оцена гостију емисије Око.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Избор Барака Обаме за новог председника САД значи континуитет администрације и ако у наредном периоду и буде промена у вођењу политике оне ће бити врло мале, каже Иван Вујачић, некадашњи амбасадор у САД.

С њим се слаже и Мирослав Лазански, коментатор Политике који објашњава да су амерички интереси на Балкану стални и да у том смислу промена неће бити.

"За Америку Србија је периферна тачка на земљи. Биће исто као до сада", сматра Лазански и додаје да у Србији још има оних који се надају да постоји простор и да није све заковано када је реч о Косову. "Али, бојим се да је тај простор врло мали", каже Лазански.

И Андреј Ивањи, новинар недељника Време, сматра да су циљеви Америке на Балкану зацртани 1995. године у Босни и 1999. године на Косову и "других, специјалних интереса Америка на овим просторима нема".

Мит Ромни je, објашњава Лазански, изборе изгубио због гафова које је имао у кампањи, пре свега када је рекао да "део Американаца не треба социјално помагати, већ их оставити на цедилу. У предизборној дебати показало се и да не зна много о војним питањима".

С друге стране, Обама је још у првом мандату обезбедио здравствено осигурање за више од 30 милиона Американаца, што је, свакако, једна од заоставштина које ће иза њега остати и после истека другог мандата на челу САД.

"Обама је урадио за економију можда и више него што му се признаје", каже Вујачић и објашњава да су се у Америци "опоравиле банке, берза, аутомобилска индустрија, али да је и даље незапосленост велика, као и јавни дуг". И, управо су то проблеми које ће Обама морати да решава у наредном периоду.

Уз то, Вујачић верује да ће се нови-стари председник Америке бавити унапређењем образовног система и да ће покушати да кроз реформу пореског система смањи велике разлике у Америци.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару