Читај ми!

Решење за Космет до краја мандата

Председник Владе Србије Ивица Дачић каже да ће Србија изгубити Косово уколико не заустави пропадање своје позиције у преговарачком процесу. Постоје историјске кризе које се временом решавају, али ће косовска, ако чекамо, протеком времена бити решена на нашу штету.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је, гостујући у емисји Упитник, да ће Србија изгубити Косово уколико не заустави пропадање своје позиције у преговарачком процесу. Дачић је поручио да платформа за преговоре о Косову мора да буде флексибилна и да одговора тренутку у коме се Србија налази.

Овде можете погледати/преузети емисију Упитник 

"Ми можемо да говоримо 'Косово је срце Србије'. По Уставу, Косово је део Србије, али оно више неће бити део Србије, ако ми не схватамо да морамо да зауставимо пропадање позиције Србије у преговарачком процесу око Косова, као што морамо да зауставимо пад економије", рекао је Дачић.

Дачић каже да је састанак са Хашимом Тачијем променио позицију државе јер је Србија постала део преговарачког процеса, и тако омогућила њеним пријатељима да јој помажу, јер изолована неће имати подршку пријатеља какав је Русија. Он је подсетио да је Русија деведесетих година често била уздржана око питања које су била повезана са нама баш због изолованости Србије.

Како је навео, "последица" његовог сусрета са косовским премијером јесте и то да је Београд после много месеци добио и позитивне коментаре.

"Из године у годину, губећи време, Србија полако губи Косово. Можемо да се понашамо као Грчка и кажемо да је Константинопољ Грчка престоница, али он то више није, а Грци то говоре већ 100 година", рекао је Дачић.

Премијер је, такође, рекао и да не види да је проблем то што се састао са Хашимом Тачијем јер је он био у албанској делегацији у Рамбујеу 1999. године када се састајао са тадашњим председником Србије, али и Бечу 2006. године када су преговоре водили Тадић и Коштуница. Дачић је рекао да не замера Тадићу што се руковао са Тачијем, већ је питао шта је била суштина тог геста. "Лако је нешто радити када немате одговорност и када одете у опозицију", рекао је премијер.

Дачић је је поновио и да је Хашиму Тачију рекао да је, без обзира на то шта он мисли, око Косова све решено, да треба постићи историјски договор и да "сви треба да се замислимо шта је оно што ставља тачку на сукобе".

Он је оценио да би Србија имала прилику да "нешто и реализује по питању Косова" као и да се пре 10 година разговарало о темама које је он покретао.

"Шта Србија, заправо, може да уради? Може да поведе рат за одбрану Косова. Али што нису повели рат они који су били на власти када је проглашена независност Косова? Очигледно да то није добра опција", рекао је Дачић.

"Није проблем што Албанци не желе да живе са Србима. Проблем је што су прогласили независност без договора са том државом Србијом и што је део међународне заједнице то прихватио. Постоје историјске кризе које се временом решавају, али ће се косовска, ако чекамо, решити временом на нашу штету", рекао је Дачић и истакао да Србија не може да прихвати једнострано проглашену независност Косова.

Он је рекао да Србија мора да пронађе решење, јер је питање Косова проблем у свим сегментима. Ако проблем Косова не решимо до краја мандата ове Владе, Космет ће бити постати стварно независан, рекао је Дачић и додао да зато неће тај проблем да оставља будућим генерацијама.

Релаксирање односа са Приштином  

"У међународној заједници сви једва чекају да се реши проблем Косова, и они који су га признали и они који нису. И зато Србија мора да покаже добру вољу за преговоре", истакао је Дачић.

Он је поновио да му је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла у Бриселу да Србију неће терати на нешто на шта не жели да пристане.

Премијер Србије у Београду очекује званице из Брисела, Лондона и Вашингтона. Нови развој догађаја, каже, отвара простор за дипломатску акцију.

"Ја мислим да је британски министар спољних послова раније најавио ову посету и она је доказ напретка у нашем односу. Ја сам имао састанак са њим за време Олимпијаде. Хилари Клинтон је најављивала посету почетком октобра, али је отказана. Пошто постоје најаве да Ештонова дође у Београд очигледно је да овај развој догађаја ствара могућност за дипломатску акцију", рекао је Дачић.

Он је нагласио да у предстојећим преговорима о Косову питање статуса покрајине неће бити главна тема. "Нисам сигуран да ће тема статуса бити главна тема, већ релаксирање односа и видљив напредак у односима Београда и Приштине", рекао је Дачић.

"У Влади постоји јединствен приступ, а то је да желимо наставак дијалога и примену споразума који су договорени. Треба имати практичан приступ, односно како доћи до преговора за улазак у ЕУ и до самог чланства, а истовремено не признати независност Косова. У томе се огледа умешност политичара", рекао је Дачић.

Отварање нових предмета о корупцији

Премијер је најавио да ће већ од сутра бити настављене акције у борби против корупције и организованог криминала, као и да ће бити обелодањени нови предмети, али и додатна сазнања о једном већ постојећем.

Дачић је, у емисији Упитник, рекао да у случајевима сумњи на корупцију има доста предмета и истрага које ће бити покренуте наредних недеља и месеци.

"Али, не бих запоставио ни борбу против организованог криминала", нагласио је Дачић.

Он је најавио да ће јавност у Србији ускоро бити обавештена о значајним успесима у борби против шверца дроге, постигнутим у сарадњи са страним безбедносним агенцијама које се тиме баве.

Дачић је своју сарадњу са потпредседником Владе Александром Вучићем, који је на челу Бироа за координацију служби безбедности, окарактерисао као добру, иако је реч о две личности различитих карактера.

"Ја сам отворенији, народскији тип... Он није тако смирен као ја, али нисмо до сада имали ниједну свађу", објаснио је Дачић.

Премијер Србије поновио је да је постигнуто јединство органа који се баве том борбом и да неће бити заштићених, додајући да треба бити опрезан како се истрага не би претворила у политичку хајку.

"Сада сви кажу да су то политичке хајке. Какве политичке хајке? У случају (Оливера) Дулића предмет је отворен у марту када смо били на власти са ДС-ом. Тада је Биро (за координацију служби безбедности) водио човек из ДС-а, из најближег окружења Бориса Тадића", рекао је Дачић и упитао на који начин је ова истрага освета новог режима.

Говорећи о првих 100 дана нове Владе, Дачић је рекао да о њој треба да суди народ, али је и истакао да ће се ефекти њеног рада осетити тек у наредном периоду.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару