Читај ми!

Парламентарци НАТО-а у Београду

Проблеме на Косову и Метохији решаваћемо мирним путем и дијалогом, рекао премијер Ивица Дачић на састанку са делегацијом Парламентарне скупштине НАТО-а. Председник Скупштине Небојша Стефановић скренуо пажњу парламентарцима НАТО-а на тежак положај Срба на Косову.

Председник Владе Ивица Дачић разговарао је у Београду са делегацијом Парламентарне скупштине НАТО-а, коју је предводио лорд Томас Мајкл Џоплинг.

Премијер Дачић рекао је да Србија настоји да буде фактор мира и стабилности у региону. 

"Проблеме на Косову и Метохији решаваћемо мирним путем и дијалогом и желимо да постигнемо праведно решење, прихватљиво и за Србе и за Албанце. Једино такво решење гарантује дугорочну стабилност и просперитет читавог региона", нагласио је Дачић.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић обавестио је делегацију НАТО пакта о тешком положају Срба и неалбанаца на Косову и затражио да НАТО, у статусно неутралној улози, посебну пажњу обрати на провокације које долазе из Приштине, саопштено је из републичког парламента.

У саопштењу из кабинета Стефановића се наводи да је "чланове делегације НАТО занимао читав низ питања која су у директној или индиректној вези са цивилним аспектом безбедности северноатлантског војног савеза".

Стефановић је навео да је "актуелна Влада наследила буџетски дефицит од 2,2 милијарде евра, што не укључује у међувремену приспеле обавезе по различитим основама".

Нови системски закони, пре свега Закон о јавним набавкама, борба против корупције и нулта толеранција, требало би да обезбеде боље услове за опоравак економије и инвестиција, нагласио је Стефановић, истиче се у саопштењу.

Бајатовић: Рано за чланство у НАТО

Председник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Душан Бајатовић поручио је да је Србија спремна да користи све могућности и капацитете Партнерства за мир, али је рано да се говори о евроатлантским интеграцијама земље и њеном чланству у НАТО, јер, како је рекао, то мора бити зрела политичка одлука.

Бајатовић је у разговору са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности Парламентарне скупштине НАТО, поновио јасан став да Србија неће признати Косово, али је спремна да подигне дијалог Београда и Приштине на највиши ниво, саопштено је из Скупштине Србије.

Говорећи о односима у региону, Бајатовић је истакао да ставови Србије о Републици Српској не доводе у питање интегритет Босне и Херцеговине, да Србија поштује Дејтонски споразум и да је кључ стабилизације прилика у Босни и Херцеговини у њеном економском развоју.

Сусрету су присуствовали и чланови одбора за одбрану и унутрашње послове, спољне послове, европске интеграције и за Косово и Метохију српског парламента.

У разговору су учествовали и чланови сталне делегације парламента при ПС НАТО Драган Шормаз и Дејан Раденковић, као и посланици Милица Дроњак, Ласло Варга, Љубиша Стојмировић, Александра Ђуровић и Дејан Рајчић, наведено је у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи