Читај ми!

Кирби: Потребни нормални односи са Косовом

Србија мора да има "нормалне односе" са Косовом, рекао амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби. САД жели да помогне Србији на европском путу, рекао Кирби приликом отварања основне школе у Прањанима.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби изјавио је да Србија мора да има "нормалне односе" са Косовом, а САД жели да јој помогне на европском путу.

"Желимо да помогнемо Србији на њеном европском путу. Тај пут ни мало није једноставан, али будућност коју нуди ЕУ је веома добра", рекао је Кирби који је присуствовао свечаном завршетку радова у Основној школи "Иво Андрић" у Прањанима.

На питање новинара како коментарише услов о признавању Косова који је поставила Немачка како би Србија постала члан ЕУ, Кирби је одговорио да он предствља САД.

"Јасно смо рекли представницима Владе Србије да морају имати нормалне односе са Косовом. Ми ћемо при томе и остати", истакао је Кирби, додајући да ће то бити тешко, али прихватање постојања, комуникација и добрих односа са Косовом су неопходни.

Амерички амбасадор отворио је Основну школу "Иво Андрић" у Прањанима у општини Горњи Милановац, а изградњу сале, тоалета, обнову неколико просторија, финансирала је Европска команда оружаних снага САД са 640.000 долара.

Свечаном пресецању врпце, којим је обележен завршетак радова на овом објекту, америчком амбасадору се придружио и државни секретар Министарства одбране Александар Николић, председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић и други званичници.

Прањани су место где је током Другог светског рата организована највећа акција савезничких снага за спасавање пилота иза непријатељских линија. Мисија је названа Халијард и омогућила је да се више од 500 ваздухопловаца спаси уз великодушну помоћ локалног српског становништва који су ризиковали своје животе како би скривали пилоте оборене над Србијом.

Локално становништво је саградило привремену писту која је омогућила авионима САД да слете и спасу пилоте.

"Због овог незаборавног подвига из историје Другог светског рата, Амбасада САД наставља да изграђује пријатељство са Прањанима, док наше две државе раде заједно ка испуњењу заједничке визије о Србији као стабилној, демократској и перспективној чланици Европске Уније", рекао је Кирби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи