Читај ми!

Примена европског искуства у правосуђу

Док Аустрија има 50 тужилаца који се баве искључиво корупцијом, Србија нема ниједног, каже министар Никола Селаковић и истиче да је задовољан због сазнања стечених на Конференцији министара правде чланица Савета Европе.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић изразио је данас задовољство због сазнања стечених учешћем на 31. конференцији министара правде чланица Савета Европе (СЕ) у Бечу, а посебно разменом искустава у билатералним разговорима.

Делегација Србије имала је прилику да чује најновија истраживања и податке из овогодишњег извештаја Европске комисије за ефикасност правосуђа (ЦЕПЕЈ) у којем је оцењено да је Србија у самом врху по броју судија у систему, нарочито након реизбора неизабраних судија по одлуци Уставног суда, изјавио је Селаковић у Танјугу.

У извештају ЦЕПЕЈ је констатовано да су Аустрија и Чешка у самом врху европског правосуђа.

Обзиром на тај податак, имали смо билатерални састанак са министарком правде Аустрије Беатрикс Карл. Њену посету Србији можемо очекивати до краја године.

То ће бити значајно и интересантно за Србију, зато што је Аустрија најбоља када је у питању ефикасност правде, доступност правде грађанима, дакле доста позитивних искустава које ћемо моћи да добијемо, објаснио је министар правде Србије.

У оквиру те посете, како је навео, биће организована и посета директора Међународне академије за борбу против корупције која функционише у Бечу, а која има изванредне резултатеовању.

Аустрија, према Селаковићу, може бити добар пример Србији, посебно у области борбе против корупције.

"Податак пред којим смо остали затечени је да Аустрија има близу 50 тужилаца који се баве искључиво борбом против корупције", рекао је Селаковић, подсећајући да Србија тренутно нема ниједног.

"Додатно образовање, специјализација знања и вештина тужилаца за неке специфичне области као што је системска корупција која разједа друштво са свих крајева и угрожава његово постојање је нешто што треба искористити и где Аустрија може да нам пружи заиста добра искуства, и начине да до тога дођемо, нагласио је Селаковић.

Србија, како је констатовао, не поседује никакве механизме за борбу против системске корупције, тако да ће ће та посета бити више него корисна.

На маргинама дводневног скупа, који је данас завршен, делегација Србије састала се са државим секретаром Немачке, министрима правде Француске, Словачке, Румуније, Бугарске, Хрватске, као и министарком правде Финске.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи