Читај ми!

Полемика о Војводини

Финансирање буџета Војводине и надлежности Покрајине биле су тема расправа како у републичком, тако и покрајинском парламенту.

Посланици Скупштине Србије и Скупштине Војводине на данашњим седницама расправљали су мимо дневног реда о надлежностима Војводине и финансирању покрајине из републичког буџета. Уставни суд Србије недавно је неуставним прогласио неколико одредби Закона о утврђивању надлежности Војводине.

Посланици Лиге социјалдемократа Војводине у републичком парламенту затражили су од Владе да из скупштинске процедуре повуче предлог измена и допуна закона о буџетском систему, због тога што је, како наводе, противан Уставу. ЛСВ ће, уколико то Влада не уради, од Уставног суда затражити оцену уставности и законитости тог закона.

Из ЛСВ-а напомињу да сваке године постоје различита тумачења о томе да ли је или није испоштована уставна одредба која прописује да буџет АП Војводине износи седам одсто републичког буџета.

Уколико би Скупштина усвојила предложени закон, то би значило да Војводина убудуће никада не би добијала прописаних седам одсто, јер овај закон нормативно прописује да је тај износ мањи, истиче ЛСВ.

У предлогу тог закона, наводе у ЛСВ-у, пише да се расходи који обухватају одређени проценат буџета, што је случај са буџетом АП Војводине, рачунају тако што се као основица узимају порески приходи.

"Устав јасно каже да је буџет АП Војводине седам одсто буџета Републике Србије, а не седам одсто пореских прихода. Порески приходи нису буџет и овај закон је због тога апсолутно у супротности са одредбама Устава", наглашавају из ЛСВ-а и додају да не стоји ни теза да Устав прописује само износ буџета Војводине, без обавезе Републике Србије да та средства обезбеди.

Таква теза би, како се наводи, била тачна само уколико би Војводина имала изворне приходе. У ЛСВ сматрају да је Република Србија дужна да обезбеди прописаних седам процената све док не буде Војводини дала право на изворне приходе.

Либерално демократска партија поднела је амандман на ребаланс буџета који се односи на финансирање Војводине. Представници те странке постављају и питање шта Влада намерава да предузме кад је реч о надлежностима Војводине које је оспорио Уставни суд.

"Да ли се ради о томе да се направи политички консензус и промени Устав и промени положај Војводине? Војводина трпи погрешне кораке који се предузимају у власти и дошло је време да се конкретни проблеми решавају, а не да се препусте стихији и шаље слика нашој јавности и свету да Србија има јаку централну власт, а да је Војводина за њу колонија", навела је Јудита Поповић, посланик ЛДП-а.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Золтан Пек је истакао да СВМ неће подржати предложени ребаланс, јер се тим предлогом, како је оценио, смањују средства намењена Војводини.

Реч покрајинских посланика

Драгослав Петровић, потпредседник Владе Војводине и функционер ДС-а, каже да поједина решења остављају простор за различита тумачења када је реч о Уставом одређених седам одсто које треба да припадне покрајини Војводини.

Петровић је најавио да ће ускоро бити донете измене одговарајућих аката како би рад покрајинске владе и других војвођанских институција био усклађен са одлуком Уставног суда и додао да ће о томе покрајински парламент расправљати највероватније 4. октобра.

"Влада Војводине је заузела став да се морају испоштовати одлуке Уставног суда Србије", истакао је Петровић и додао да о тим одлукама може бити различитих мишљења, али се не могу доводити у питање.

Српска напредна странка наводи да се мора прецизно дефинисати остваривање прихода и начин реализовања расхода АП Војводине, што мора бити унето у Закон о надлежностима покрајине.

"Тај механизам мора бити јасан, прецизан и транспарентан, а не као што је до сада било кров за покривање нелогичности и злоупотреба у тој области", каже шеф посланичке групе СНС-а у покрајинском парламенту Игор Мировић.

Напредњаци траже да иницијатива за измене Закона о надлежностима покрајине потекне из Скупштине Војводине, а не да то буде решавано у "кулоарским оградама и каналима било којих политичких странака".

Мировић је рекао да би представници свих политичких партија у покрајинском парламенту, у оквирима Устава Србије, а имајући у виду оспорене одредбе Закона о надлежностима покрајине, требало да утврде пут којим Војводина треба да иде када је реч о остваривању њених права.

Уместо таквог начина, рекао је Мировић, сада председник покрајинске владе и потпредсеник ДС Бојан Пајтић "нуди разговоре" о том питању са председником Владе Ивицом Дачићем.

Из ДСС-а наводе да је покрајинска влада ван контроле државе и државних институција и оглушује се о одлуку Уставног суда Србије.

Миленко Јованов, посланик ДСС-а у Скупштини Војводине, рекао је да је тема данашње седнице покрајинског парламента, на којој се расправља о покрајинском буџету, требало да буде усклађивање статута Војводине и других аката са Законом о надлежностима покрајине и Уставом Србије.

"То што је покрајинска Влада то 'прворазредно питање' предложила за дневни ред седнице покрајинског парламента потврђује став да се она оглушује о одлуке Уставног суда", нагласио је Јованов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи