Читај ми!

Павићевић уместо Стефановића

Одлуком Владе Србије преговоре Београда и Приштине водиће Дејан Павићевић уместо, досадашњег шефа преговарачког тима, Борислава Стефановића. Приоритет ће бити спровођење до сада постигнутих споразума две стране, каже Павићевић.

Влада Србије одредила је Дејана Павићевића, директора Канцеларије за стручне и оперативне послове у преговарачком процесу Београда и Приштине, да води наставак техничког дијалога две стране, уз посредовање Европске уније.

Павићевић каже да ће његов приоритет бити спровођење до сада постигнутих споразума две стране, а да се за сада не зна у ком формату ће дијалог бити настављен.

"Ја ћу наставити да водим Канцеларију за стручне и оперативне послове у преговарачком процесу Београда и Приштине и мој приоритет биће имплементација свих постигнутих споразума", рекао је Павићевић агенцији Бета.

Шеф преговарачког тима у дијалогу Београд и Приштине Дејан Павићевић рекао је да се за наставак дијалога мора дефинисати јасна стратегија како би се избегла ад хок решења и умањила штета из претходног периода.

"Влада Србије има веома јасан став, јасну стратегију и добру комуникацију по том питању са канцеларијаом и председником Републике Томиславом Николићем", рекао је Павићевић Танјугу.

Према његовим речима, још се не зна формат будућег дијалога Београда и Приштине, односно да ли се наставља са техничким преговорима или ће они одмах бити подигнути на политички ниво.

Павићевић је рекао да Београд мора да спроведе до сада постигнуте договоре, али и да се избори да се неки споразуми тумаче повољније за Београд.

"Мислим да ни унутар ЕУ нема јасне слике о наставку дијалога. Надам се да ћемо имати нешто јаснију слику о томе после сусрета председника Србије Томислава Николића са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон који се најављује током седнице Генералне скупштине УН у Њујорку", рекао је он.

Павићевић је одбацио критике Приштине да Београд не спроводи договорено и оценио да је "велики део имплементације завршен или је у завршној фази".

Према његовим речима, одбијање Београда да спроведе договорене споразуме одвело би га у самоизолацију и лишило могућност да се бори за грађане на Косову и Метохији.

Павићевић: Немам страначку припадност

На питање како је као члан опозиционе ДС, како се може прочитати у биографији на појединим медијима, преузео улогу у новој влади, Павићевић је рекао да "то нека незванична биографија" за коју не зна "како се изродила". 

"Немам страначку припадност, ово је посао који је од највећег интереса за Србију и мора да се одради професионално и без странчарења. Сада први пут имамо озбиљан консензус и озбиљну стартегију како да проблеме решимо", рекао је Павићевић.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, данашњом одлуком смењени су досадашњи шеф преговарачког тима Борислав Стефановић и његов заменик Владимир Јовичић.

Павићевић је за директора Канцеларије за стручне и оперативне послове у преговарачком процесу Београда и Приштине именован у децембру 2011. године.

У његовој биографији тада је наведено да је члан Демократске странке, по занимању дипломирани правник. Наводи се и да је студент докторских студија на Правном факултету Универзитета Унион у Београду. Био је и шеф кабинета министра за Косово и Метохију.

Пре тога обављао је функцију секретара Скупштине општине Ђаковица. Радио је као правни саветник у неколико невладиних организација. Рођен је 15. августа 1979. године у Београду.

Бивши шеф тима за преговоре са Приштином Борислав Стефановић рекао је да чињеница да је на чело тима за техничке преговоре са Приштином именован члан опозиционе Демократске странке Дејан Павићевић сведочи да ће се нова влада држати континуитета у политици према Косову.

"У том смислу, ми (ДС) то поздрављамо", рекао је Стефановић за агенцију Бета.

Павићевић је био секретар преговарачког тима који је предводио Стефановић и према речима бившег шефа преговарачког тима обављао "уско стручне послове".

"То сведочи да ће преговори бити измештени на један виши политички ниво", рекао је Стефановић и додао да Павићевић "неће моћи без политичке подршке владе у чију се службу ставио".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи