Читај ми!

Скупштина о ребалансу буџета

Завршена начелна расправа о ребалансу буџета којим је предвиђен дефицит од 203,6 милијарди динара или 6,2 одсто БДП-а. Неопходна комбинована политика штедње и стимулација инвестиција, рекао министар Млађан Динкић. Опозиција поновила да неће гласати за ребаланс, оцењујући владине мере као лоше и декларативне.

23.55 - Почела нова седница, на којој се расправља о ратификацији неколико међународних споразума.

22.50 - Скупштина Србије завршила је начелну расправу о предлогу ребаланса државног буџета за ову годину.

21.52 - Ребаланс овогодишњег државног буџета "изнуђен због катастрофалне ситуације у којој се Србија налази", рекао Александар Вучић.

20.35 - Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић дошао је око 20 сати у Скупштину Србије где се води расправа о ребалансу буџета.

19.48 - Шеф посланичке групе ДС-а Драгољуб Мићуновић је оценио да се влада на неки начин дистанцира од ребаланса буџета. Све што се дешава у парламенту указује не само да нема тимског рада у влади, већ да се ради о "војсци у расулу", додао је Мићуновић.

18.00 - Моја влада месечно је трошила 78 милијарди динара, а новим ребалансом буџета предвиђено је трошење 20 милијарди више од тог износа, истакао бивши премијер и посланик ДС-а Мирко Цветковић.

16.58 - Шеф посланичке групе ПУПС Милан Кркобабић рекао је да ће та странка подржати ребаланс буџета, јер су кључне ствари за које се та странка залаже испоштоване.

15.23 - Посланици наставили распараву о ребалансу. 

14.06 - Одређена једночасовна пауза у парламенту.  

14.00 - Посланици СДПС-а тражили су од Чедомира Јовановића да у дискусији, како кажу, остане у реалности.  

13.51 - Оно што намеравамо, ми и урадимо, каже Млађан Динкић одговарајући на питање Чедомира Јовановића по чему се разликују од претходника. 

13.25 - Зашто да подржимо нешто што је лоше, каже посланик Чедомир Јовановић, осврћући се на Динкићеву изјаву да ребаланс није добар.

12.42 - ЛСВ за повлачење Предлога закона о изменама и допунама закона о буџетском систему, јер је, како кажу, противуставан.

12.34 - Министар Динкић завршио представљање ребеланса буџета рекавши да је резултат и необуздане потрошње у предизборној кампањи.  

11.47 - Потребна је комбинација мера штедње ради спречавања кризе јавног дуга и јачања инвестиционе потрошње, рекао министар Млађан Динкић у парламенту. Буџет за следећу годину за месец дана.

11.42 - Почео претрес о ребалансу буџета. 

11.17 - Посланици користе право да постављају питања представницима власти. 

11.15 - Почела седница парламента на којој ће се расправљати о ребалансу буџета.  

У Скупштини Србије завршена је начелна расправа о ребалансу буџета, а раније данс је  завршена дебата о сету финансијских закона. Уз ребаланс буџета, посланици су размотрили и измене Закона о буџетском систему, допуну Закона о пензијском и инвалидском систему и Предлог закона о утврђивању максималних зарада у јавном сектору.

Влада Србије има јасан план за излазак из кризе, а то је прецизно комбиновање мера штедње и стимулисања потрошње, како би се зауставио раст јавног дуга и смањио буџетски дефицит, рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић у Скупштини.

План је да буџетски дефицит у 2013. години буде преполовљен на 3,5 одсто БДП-а, а према реалном сценарију, раст јавног дуга биће заустављен у 2014. години, како би у 2015. почео да пада, истакао је Динкић.  

Министар је најавио да ће у наредних месец дана заједно са предлогом буџета за 2013. годину Скупштини Србије бити достављен и пакет средњорочних мера и структурних реформи за смањење буџетског дефицита и заустављање раста јавног дуга.

Динкић је, представљајући ребаланс буџета са сетом пратећих закона који су део ширег пакета за фискалну консолидацију, истакао да Влада Србије нема намеру да стане у смањивању буџетског дефицита, јер је циљ да се он у 2014. сведе на 1,9 одсто БДП-а.

Он је нагласио да се наша земља тренутно налази у теоријски најгоре замисливој економској ситуацији, јер се суочава са двоструким дефицитом, високим јавним дугом и инфлацијом, као и рецесијом у два узастопна квартала. 

Министар је, најављујући будуће мере, најавио реформу тржишта рада и комплетног јавног сектора, дестимулисање превременог пензионисања, унапређење индустријске политике, улагања у пољопривреду, прехрамбрену индустрију, енергетику и инфраструктуру, наменску индустрију и рударству. Он је најавио да ће извоз новог модела "фијата" који се производи у Крагујевцу, почети у суботу. 

Вучић: Ребаланс државног буџета изнуђен

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић дошао је вечерас у Скупштину, где је рекао да је ребаланс овогодишњег државног буџета "изнуђен због катастрофалне ситуације у којој се Србија налази".

У току расправе о ребалансу државног буџета, Вучић је рекао да је ту катастрофалну ситуацију крива претходна власт, а не садашња влада која ради 45 дана.

"Нико вам не верује да је катастрофална ситуација последица рада ове владе", рекао је Вучић реагујући на критике опозиције из редова Демократске странке и Либерално-демократске партије да је ребаланс буџета лош и да ће погоршати ионако тешку економску ситуацију у земљи.

Поводом изјаве лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића да ће Александар Вучић и премијер Ивица Дачић кривицу за лош ребаланс буџета свалити на министра финансија Млађана Динкића, Вучић је рекао да то није тачно.

Потпредседник Владе Србије осврнуо се и на преговарачки процес Београда и Приштине и критиковао бившег шефа преговарачког тима Борислава Стефановића због потписивања споразума о интегрисаном управљању прелазима. 

Мићуновић: Влада је "војска у расулу"

Шеф посланичке групе Демократске странке Драгољуб Мићуновић рекао је да изгледа да се влада на неки начин дистанцира од ребаланса буџета.

Како је истакао Мићуновић, све што се дешава у парламенту указује да не само да нема тимског рада у влади већ да се ради о 'војсци у расулу'", додавши да ће ДС гласати против ребаланса буџета.

Из Демократске странке Србије кажу да је буџет лош без обзира на добре намере владе. "Колико год биле добре намере ове владе да ребалансом, што би рекао господин Динкић анексом буџета поправи ситуацију, мислимо да је овај буџет лош, каже посланик ДСС-а Дејан Михајлов.

Да ребаланс није идеалано, али је тренутно најбоље решење, оцењују и странке из власти, па и сам министар Динкић.

Према његовим речима, ребаланс није добар, јер је последица необузданог трошења у предизборној кампањи у првих пет месеци ове године и већ извршених расхода који не могу да се врате.

"Не кажем да је овај ребаланс добар, али би било недговорно оставити пензионере без социјалне заштите, рударе без примања, а пољопривреднике без помоћи", рекао је Динкић и додао да су због тога укупни расходи предвиђени овим ребалансом буџета већи него што то дозвољава тренутна ситуација.

ЛДП: Мере декларативне и краткорочне

Либлерално-демократска партија поновила је критике на рачун тог предлога и став да неће гласати, а представници владе су истакли да Србија има јасан план за излазак из кризе.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић оценио владине мере само декларативне и да неће дати конкретне резултате, те да та странка неће подржати Предлог ребаланса буџета.

Србији је потребно формулисање нове економске политике и интегрисање у ЕУ као предуслов економског развоја", поручио је Јовановић.

"Јовановић је указао да је Динкић расправу започео констатацијом да је ребаланс лош и упитао зашто онда подржавамо нешто што је лоше.

Динкић је одговорио да ову владу од претходних разликује то што и уради оно што намерава, о чему, како је рекао, сведочи и то што су за 45 дана мандата израђени системски закони који битно мењају стање јавних финансија у Србији.

Министар је Јовановићу поручио да уколико тврди супротно, онда није добронамеран или те мере није добро проучио.

У данашњој расправи, Лига социјалдемократа Војводине и Савез војвођанских Мађара оштро су се противиле Предлогу ребалансу буџета, због измена одредаба о давањима за Војводину.

Шеф посланика СДПС Милорад Мијатовић најавио је подршку те странке ребалансу буџета, који је, како је рекао, ипак једна изнуђена мера, која је морала бити донета.

Неизјашњавајући се да ли ће подржати предложени буџет, посланик Маја Гојковић је рекла да тај предлог није развојни, али да би с обзиром на кратак временски период који је влада имала тешко било очекивати неке револуционарније мере.

Пре него што је министар Динкић почео образлагање Предлога ребаланса буџета, посланик ДС-а Драгољуб Мићуновић питао је зашто седници не присуствује премијер.

Ребалансом буџета предвиђени су приходи од 829,6 милијарди динара, расходи од 1.033,2 милијарде и дефицит од 203,6 милијарди динара, или 6,2 одсто БДП-а, што би означавало смањење дефицита са пројектованих 7,1 на тај нижи проценат.

Од предвиђених 829,6 милијарди динара прихода ребалансом буџета, порески приходи износе 700,6 милијарди динара или 84,5 одсто, док непорески приходи и примања износе 127,35 милијарди или 15,4 одсто укупних примања буџета.

Остатак обухватају донације у вредности 1,6 милијарди динара, што чини 0,2 одсто укупних прихода.

Процењује се да ће раст пореских прихода, у односу на приходе предвиђене оригиналним буџетом, бити 3,3 одсто, док ће непорески приходи бити мањи за 16,5 одсто.

Посланичка група Демократске странке упутила је у процедуру Скупштине Србије Предлог закона о заштити и унапређењу права пацијената.  

На почетку радног дана, посланици су искористили прилику да, као и сваког уторка и четвртка, постављају питања или траже информације од представника власти.  

Како РТС незванично сазнаје, на синоћним консултацијама договорено је да се расправа заврши до суботе увече. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи