Читај ми!

Николић са новим амбасадорима

Председник Србије Томислав Николић примио акредитивна писма нових амбасадора Сједињених Америчких Држава, Немачке, Нигерије и Мјанмара.

У Палати Србије у Београду председник Србије Томислав Николић примио је акредитивна писма новог амбасадора Сједињених Америчких Држава у нашој земљи Мајкла Кирбија, Немачке Хајнца Вилхелма, новог амбасадора Нигерије Харолда Августус Кокоа, као и амбасадора Мјанмара Зоа Туна.

Указавши да Србија и САД морају заједнички да превазиђу негативно наслеђе недавне прошлости, Николић је оценио да су односи две земље "свеоубухватни и у успону".

Николић је рекао да Србија посебно цени подршку САД на свом путу ка ЕУ. Очување позитивне динамике у правцу остварења тог циља јесте од кључног значаја за Србију и читав регион, истакао је Николић и додао да и даље "очекује активну подршку САД" на путу Србије ка ЕУ.

"Питање Косова је важна тема нашег политичког дијалога. Србија води доследну политику по питању статуса Косова и залаже се за доследну примену Резолуције УН 1244 ", поручио је Николић.

Он је потврдио посвећеност Србије преговорима са Приштином и примени постигнутих договора. То је, према његовим речима, израз суштинске воље за постизање трајног решења.

"Србија је отворена за разговоре на највишем нивоу", рекао је Николић, додавши да САД види као кључног партнера за постизање одрживог решења.

Он је рекао да се радује интензивирању сарадње у економској области, области безбедности, борбе против тероризма и организованог криминала.

Николић је још рекао да Кирбијево именовање за амбасадора, у години када две државе обележавају 130 година од успостављања дипломатских односа, има посебан, симболични значај.

Кирби је поручио да две државе спаја опредељеност да Србија буде просперитетна, снажна и демократска и то јаче од онога што је две државе делило у прошлости.

"Делимо исте вредности и визију по питању будућности региона. Западни Балкан је неодвојиви део европске породице и пружаћемо подршку путу Србије ка ЕУ", поручио је нови амерички амбасадор.

Он је додао да две земље треба као партнери да раде на развоју економске сарадње, сарадње у области војске, образовања, изградње демократских институција у Србији и искрених и на поштовању заснованих односа лидера две земље.

Николић је, констатујући да су односи Србије и Немаче свеобухватни, интензивни и добри, поручио новом амбасадору те земље да се Србија налази у осетљивом политичком тренутку и да јој предстоји доношење важних одлука у чему очекује и подршку Берлина.

"Посебно би била драгоцена подршка Немачке у процесу решавања питања Косова и постизања компромисног и трајног решења кроз дијалог", рекао је Николић.

Он је нагласио да ће Србија високо ценити став Немачке када је реч о даљем процесу евроинтеграција Србије и добијања датума за почетак преговора о чланству, затраживши истовремено да се Србији у том процесу не постављају услови који нису били постављани пред друге земље.

Према Николићевим речима, у временима економске кризе од суштинског значаја је интензивирање економских веза.

"Очекујем од вас да ћете промовисати нова немачка улагања у Србију", истакао је Николић, додавши да је циљ реформи које се спроводе у Србији обезбеђивање бољег пословног амбијента.

"Ви и нова владајућа коалиција наилазићете на разумевање немачке стране и у Берлину. Охрабрујемо вас да поведете дијалог и о сложеним питањима. Кроз конструктивну сарадњу можемо остварити даље помаке", поручио је нови немачки амбасадор.

Према његовим речима, Немачка се нада да ће Србија остварити "брз напредак" на путу ка ЕУ, и у спровођењу реформи на том путу који ће понекад бити тежак. "Немачка ће вас подржавати као искрен партнер ", нагласио је Вилхелм.

Он је додао да ће званични Берлин охрабривати Србију да јача регионалну сарадњу и добросуседске односе са свима. "Уверавам вас да ћу учинити све што је у мојој моћи у циљу јачања односа две државе", закључио је Вилхелм.

Он је још рекао да у Немачкој постоји велики интерес за политички и економски развој Србије, јер она има централну улогу у развоју читавог Западног Балкана.

Председник Николић је, обраћајући се Амбасадору Нигерије, оценио да Србију и Нигерију вежу традиционално пријатељски односи, али и опредељење за међународне односе на бази међународног права и Повеље УН.

Николић је захвалио новом нигеријском амбасадору на принципијелном ставу његове земље да не призна независност Косова и Метохије и насилно рушење територијалног интегритета једне земље.

"Нигерија је за нас један од најважнијих афричких партнера са којим желимо да имамо стратешку сарадњу. За то је потребно јачање политичког дијалога, а ви томе можете да допринесете", поручио је Николић.

Он је указао и на значај економске сарадње за коју постоји обостран интерес.

Коко је, предајући акредитиве председнику Србије, рекао да се његова земља залаже за унапређење односа са Србијом и њихово довођење до оптималног нивоа.

Новом амбасадору Мјанмара Николић је пожелео добродошлицу и успех у обављању одговорне дужности и изразио уверење да ће Тун својим радом допринети развоју билатералних односа две земље које краси дугогодишње пријатељство.

Како је рекао Николић, Мјанмар је за Србију "важан партнер" у региону Југоисточне Азије.

Николић је, такође, рекао да је Србија захвална Мјанмару због подршке територијалној целовитости и интегритету и одлучног става те земље по питању непризнавања независности Косова.

"Независност Косова и Метохије био би опасан преседан за сецесионистичке покрете у свету. Србија је чврство опредељена да кроз дијалог са косовским Албанцима дође до трајног, одрживог и праведног решења", рекао је Николић.

Председник Николић је високо оценио интерес Мјанмара да Србији понуди учешће у важним инфраструктурним пројектима.

"Добро дошли у Србију. Желим вам успеха у обављању овог одговорног посла", закључио је Николић.

Нови амбасадор Мјанмара рекао је да му је част што предаје акредитивна писма председнику Србије и што ће обављати амбасдорску дужност у нашој земљи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи