Читај ми!

Финансијски закони, дан други

Посланици расправљали о сету закона за фискалну консолидацију. Полемика Млађана Динкића и Оливера Дулића о увозу акумулатора и гума за рециклажу. Расправа о ребалансу буџета почиње сутра у 11 часова.

18.27 - Завршена расправа о пакету финансијских закона. Сутра у 11 часова почеће седница о ребалансу буџета за 2012. годину. 

18.14 - Посланици наставили заседање. 

17.33 - У скупштини одређена пауза од 15 минута. 

17.20 - Полемика посланика владајуће коалиције и опозиције о повреди скупштинског пословника.

16.30 - Влада ће размотрити могућност да се не укину Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и Нуклеарни објекти Србије, каже Млађан Динкић.

15.41 - Посланици наставили рад разматрањем сета финансијских закона. Млађан Динкић и Влајко Сенић присуствују седници. 

15.13 - Посланик ДС-а Срђан Миковић затражио да у парламент дође неко од представника Владе, па је поново одређена пауза.

13.54 - Одређена једночасовна пауза у парламенту.

13.37 - Полемика Дулића и Динкића о рециклажној индустрији, отпадним аутомобилским гумама, субвенцијама за увоз акумулатора и о трошењу средстава Фонда за заштиту животне средине. 

13.26 - Министар Динкић оптужио Дулића да је склапао уговоре који, како каже, немају везе са заштитом животне средине. 

12.59 - Посланик Оливер Дулић (ДС) рекао да ће укидање неких агенција и Фонда из области заштите животне средине оставити тешке последице.

12.00 - Посланик Марјан Ристичевић (СНС) показао фотогафије десетак луксузних станова и кућа за које тврди да припадају једном високом функционеру ДС-а. Локације су углавном у Војводини.

11.36 - Министар Млађан Динкић рекао посланицима да ће Влада следеће недеље почети преговоре са руским партнером који је заинтересован за Железару, у којима ће учествовати и представници синдиката. 

10.18 - Почела седница Скупштине Србије на којој ће посланици наставити расправу о сету финансијских закона. 

Скупштина Србије расправљала је о сету 24 закона чији је циљ трајно заустављање раста буџетског дефицита Србије. Седница, на којој би посланици би требало да пређу на разматрање ребаланса буџета за ову годину, почеће сутра у 11 часова. Ребалансом је предвиђен дефицит од 203,6 милијарди динара или 6,2 одсто БДП-а.

Потпредседница Скупштине Србије Весна Ковач рекла је посланицима да су се шефови посланичких група у парламенту договорили да сутра, а не вечерас, започну дебату о следећој тачки дневног реда, односно о ребалансу буџета, тако ће расправа о ребалансу буџета и пратећим законима почети сутра у 11 сати.

Шефови посланичких група одржали су консултације пошто је ЛДП затражио да се расправа о ребалансу одложи за сутра, будући да је расправа о пакету од 24 финасијска закона, која је почела јуче, потрајала дуже него што се очекивало.

Данашњу седницу обележила је оштра полемика посланика ДС-а и бившег министра животне средине Оливера Дулића и министра финансија и привреде Млађана Динкића.

Оливер Дулић одбацио је оптужбе Млађана Динкића о ненаменском трошењу новца из Фонда за заштиту животне средине наводећи да Динкић учествује у његовој криминализацији без икаквих аргумената за своје тврдње.

Дулић је рекао да Динкић у општој хистерији у медијима у којој се настоји да се сви бивши људи из претходне власти представе као криминалци покушава да прикаже да је сав потрошени новац из Фонда отишао у "нечије џепове и политичке странке", а да, у ствари, нема прави увид у стварно стање.

"Ако је било злоупотреба у Фонду, нека се докаже, али немојте да етикетирате некога у медијима", рекао је Дулић и навео да је око 97 одсто средстава Фонда потрошено наменски.

Динкић тврди да су више од 80 одсто средстава из Фонда трошена у сврху предизборне кампање ДС-а и оптужио Дулића да износи неистине да су средства из Фонда наменски трошена.

Према речима Динкића, Фонд основан крајем 2006. године и у последње време је радио мимо европских норми. Дулић је поручио Динкићу да је Влада Србије, ако је то хтела, могла да укине Фонд и без "ове срамне кампање" наводећи да није постојао ниједан разлог да Динкић напада Фонд који је, како је оценио, добро радио.

Динкић је узвратио и да су велика средства из Фонда трошена на медијску кампању и за потребе одржавања кола и клима-уређаја у Министарству животне средине на чијем челу је био Дулић и упитао бившег министра зашто је 1,1 милијарда динара из Фонда утрошена на увоз 140 тона половних акумулатора и 13 тона старих гума.

Та средства, како је навео Динкић, дата су као субвенција онима који увезу ту врсту отпада како би га збринули на својим приватним плацевима углавном у Војводини, а пре свега у Суботици, где Дулић живи.

"То није отпад прикупљен у Србији. То је отпад из иностранства. Ово нема никаквог смисла", рекао је Динкић и додао да је Дулић потписивао уговоре који немају никаве везе са заштитом животне средине.

Динкић је рекао да је Влада предложила укидање Фонда за заштиту животне средине због ненаменског трошења средстава како се у будућности не би десило да се неко понаша неодговорно као што се Дулић понашао.

Поводом Динкићевих оптужби, Дулић га је позвао да провери "трачеве из фризерских салона" пре него што их изговори у парламенту и додао да Динкићеви наводи нису аргументи за укидање Фонда већ да је права намера министра финансија да централизује сав новац у држави и управља према политици своје странке газећи притом своје претходнике.

На наводе Динкића о рециклажним центрима, Дулић је казао да су акумулатори и гуме један од најважнијих сегмената примене закона за подстицање рециклажне индустрије и да ниједна депонија није у Суботици.

"Ниједан рециклажни центар нема везе са мном. Они се налазе по целој Србији и нема их у Суботици", рекао је Дулић.

Када је реч о укидању такси и растерећењу привреде, то у пракси значи укидање само једне од две таксе по једном предузећу и једини конкретан резултат који је влада предузела јесте укидање фирмарина, и то што смо због укидања једног броја такси добили попис свега онога што су привредници плаћали годинама, сматра ЛДП.

Посланик ЛДП-а Ранка Савић предложила је министру Динкићу, на почетку седнице, да вишак запослених у администрацији пошаље кући са смањеним зарадама које ће плаћати држава, како је то урађено и у Железари "Смедерево".

"Једино добро што смо добили јесте попис свега што се плаћало годинама, а нисмо имали појма да то уопште постоји", рекла је Савићева.

Динкић је указао да Србија нема одговарајућу буџетску статистику, те да не постоје гаранције да неки радници неће узети отпремнину и потом наћи други посао.

Незапамћена сеча такси и укидање парафискалних намета растеретиће грађане и привреду за укупно 10 милијарди динара, рекао је Динкић и напоменуо да је укинуто 12 локалних и 121 републичка такса.

Осврћући се на ребаланс, посланик ДС-а Мирко Цветковић рекао је новинарима у парламенту да он иде у погрешном правцу и да предвиђа да сваког наредног месеца расходи државе у просеку буду 20 одсто већи него то што су били месечно у периоду од јануара до јула ове године.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић изразио је уверење да ће за два месеца, након што се покаже да је предлог ребаланса државног буџета лош, коалициони партнери сву кривицу свалити на министра Млађана Динкића.

Посланик СНС-а Марјан Ристичевић изразио је незадовољство што је Скупштина Србије искоришћена, како каже, да буде "курирска служба" организатора Параде поноса која се, како тврди, највероватније финансира од пореских прихода из буџета.

"Очигледно је да су тај позив послали поштом и да није стигао на кућне адресе посланика, већ на адресу Народне скупштине, рекао је Ристичевић. Иако му је председавајућа рекла да се држи дневног реда, Ристичевић је показао и фотогафије десетак луксузних станова и кућа за које тврди да припадају једном високом функционеру ДС-а.

Нови посланици Небојша Берић и Ирена Алексић са листе СНС-а и Рајко Стевановић са листе УРС-а положили су заклетву у Скупштини Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи