Читај ми!

Посланичка питања

Посланици Скупштине постављали су на седници парламента питања везана за Косово, ребаланс буџета и јавни дуг. Поједини посланици опозиције изнели су примедбе да нису имали времена да се упознају са појединим предлозима закона.

Као што је то предвиђено сваког уторка и четвртка на седницама парламента, посланици су данас у Скупштини Србије постављали питања, која су се односила на Косово, ребаланс буџета, јавни дуг и друге актуелне теме.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић упитао је представнике власти ко ће и на који начин потписати евентуални споразум о добросуседским односима са Косовом, а уколико Србија неће да потпише такав документ, како изаћи из те ситуације.

Стефановић је упитао и када ће бити формиран преговарачки тим у дијалогу са Приштином и завршена платформа о тим преговорима, будући да је очигледно да је то питање повезано са питањем европских интеграција.

Обраћајући се председнику парламента Небојши Стефановићу, Борислав Стефановић је рекао да је добро што има сталне контакте са страним амбасадама, али не и то што се они увек одвијају пред камерама, јер се тиме "срозава углед парламента".

Председник Скупштине објаснио је да је жеља да активности парламента буду јавне и да грађани имају увид у оно што ради председник.

Посланици ДСС покренули су питање "лажирања јавног дуга" и истакли да је потребно да се утврди да ли је заиста претходна влада лажирала податке о јавном дугу, јер се помиње цифра од 1,2 милијарде евра.

Посланик ДСС Петар Петковић тврди да је и у 2010. години лажиран пад БДП-а на нивоу од 3,1 одсто, а испоставило се да је прави пад био 6,2 одсто.

Петковић је нагласио да министар финансија Млађан Динкић треба да саопшти да ли је ребалансом буџета предвиђено да се издвоје плаћања за надлежности Војводине укинуте одлуком Уставног суда Србије.

Питања министру пољопривреде

Посланици ЛСВ затражили су појашњење од министра пољопривреде, Горана Кнежевића о мери привременог квантитативног ограничавања извоза соје, сунцокрета и шећерне репе и оценили да је она на штету пољопривредника.

Посланик те странке Ђорђе Стојшић запитао је "у чијем је то интересу донето осим у интересу крупног капитала, који откупљује те производе и ради куповине социјалног мира".

Посланици опозиције, из СПО и НП, изнели су примедбе да посланици нису имали времена да се упознају са појединим предлозима закона и да се припреме за расправу, посебно они који не живе у Београду.

Председник Скупштине указао је да је ребаланс буџета у процедури већ седам дана, а неки други законски предлози од 14. септембра, те да су посланици имали времена да се упознају са њима, посебно ако се има у виду да се сви акти налазе и на скупштинском сајту.

Стефановић је објаснио и да је жеља била да се што пре расправља о законим којим би се могло направити напредак имајући у виду тешку економску ситуацију у земљи.

На примедбу посланика СПО Александра Југовића да није добро што је седница заказана касно поподне због чега грађани неће моћи адекватно да се информишу, председник парламента је нагласио да ће расправа трајати пет сати и да ће грађани моћи да је прате будући да ће већина њих у то време да се врати са посла.

Посланици су потом прешли на разматрање пакета закона чији је циљ фискална консолидација земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи