Читај ми!

Полемика Динкића и Цветковића

Седницу одбора за финансије облележила полемика садашњег и бившег министра финансија Млађана Динкића и Мирка Цветковића о висини јавног дуга на крају прошле године, око чега се у јавности развила оштра полемика.

Садашњи и бивши министар финансија Млађан Динкић и Мирко Цветковић сучелили су на Одбору Скупштине Србије за финансије ставове о висини јавног дуга Србије на крају прошле године, око чега се у јавности развила оштра полемика.

Динкић је у недељу изјавио да су претходно Министарство финансија и Цветковић фалсификовали податке о висини јавног дуга Србије на крају прошле године приказујући да је он 45,1 одсто БДП-а уместо 49,6 одсто и да је тиме сакривено 1,2 милијарде евра дуга.

Цветковић је на скупштинском одбору оценио да је таква тврдња бесмислена и да није било никаквих скривања нити малверзација у вези са подацима о јавном дугу и додао да је Министарство финансија дуг рачунало по методологији из Закона о јавном дугу.

Напомињући да се проценат јавног дуга рачуна као количник суме дуга и суме БДП-а, Цветковић је указао да је Републички завод за статистику ретроактивно смањио у априлу БДП за претходни период, што је повећало проценат јавног дуга и што није могло да буде познато у јануару када је јавни дуг објављен.

Динкић је навео да није могуће да само разлика у методологији рачунања јавног дуга проузрокује толику разлику у његовој висини и истакао да су људи у Министарству финансија добили инструкције да податке о задужености по хартијама од вредности воде не по номиналној вредности, као до тада, него по дисконтној, умањеној вредности.

Према његовим речима, то је урађено како приказани јавни дуг на крају прошле године не би прешао законски постављену границу јавног дуга од 45 одсто БДП-а.

Динкић је навео и да је податке да је стварни јавни дуг на крају прошле године био виши од приказаног добио од Државне ревизорске институције.

У делу извештаја о ревизији јавног дуга, у који је РТС имао увид, наводи се да је јавни дуг на крају прошле године био 49,6 одсто.

РТС је од ревизора затражио потврду аутентичности извештаја, али је у ДРИ речено да ревизор не може ни да је потврди ни да негира, јер је ревизија још у току, те би могло да буде речи о радној верзији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи