Читај ми!

Захтев није признање, већ уговор са Косовом

Партија Ангеле Меркел не очекује од Србије да призна Косово пре окончања преговора са ЕУ, већ да постигне споразум којим би се међусуседска сарадња уговорно уредила, рекао Андреас Шокенхоф. То није ново, нагласио је Шокенхоф.

Немачки конзервативни политичар Андреас Шокенхоф изјавио је новинској агенцији Бета да његова партија не очекује од Србије да призна Косово пре окончања приступних преговора са ЕУ, већ да са Косовом постигне споразум којим би се међусуседска сарадња уговорно уредила.

Шокенхоф је прошле седмице приликом посете Београду саопштио које услове Србија треба да испуни да би добила подршку немачке владајуће странке за отпочињање приступних преговора за чланство у ЕУ.

У разговору са дописницом Бете у Берлину он је указао да "није рекао ништа што саговорницима у Београду није већ одавно било познато".

"Исту поруку смо пренели и прошлој влади, као и тадашњем парламенту. Оно што је битно и што мора да буде јасно, јесте да одлуку о отпочињању преговора о уласку у ЕУ доноси Европски савет и то једногласно, а Немачка је везана за одлуку Бундестага. Зато није одлучујуће шта предлаже ЕУ, већ да и Бундестаг да своју сагласност", рекао је Шокенхоф, који је заменик председника посланичке групе конзервативаца (ЦДУ/ЦСУ) у Бундестагу.

Хришћанско-демократска уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел у Берлину влада заједно са баварском Хришћанско-социјалном унијом (ЦСУ) и Либералима (ФДП).

На питање да ли уговор који се очекује од Србије и Косова треба да буде начињен по узору на немачко-немачки споразум из 1972. године, Шокенхоф је оценио да је реч о различитим ситуацијама.

"Није реч о уговору какав је био онај између две немачке државе, није реч ни о кипарском проблему. Ситуације се не могу упоређивати. Ја не говорим ни о признању, већ о споразуму Србије и Косова у којем се међусуседска сарадња уговорно уређује", рекао је Шокехноф.

Истовремено је нагласио да се ни у ком случају "не очекује да се уговор између Србије и Косова склопи пре почетка преговора". 

"Међутим, оно што очекујемо јесте да до почетка преговора постоји писмена изјава, дакле не уговор, већ само писмена изјава да ће до краја преговора о чланству те две земље потписати уговор", рекао је Шокенхоф.

"То није ново, то смо на истоветан начин формулисали у разговору са бившим председником Борисом Тадићем, са бившим министром иностраних послова Вуком Јеремићем, као и са председником Николићем и потпредседником владе Србије Александром Вучићем", рекао је он.

На питање да ли сматра да би такав споразум био прихватљив и неспоран за владу Косова, Шокенхоф је рекао да су "на исти начин и са истом јасноћом очекивања немачких конзервативаца образложена и Приштини".

Он је рекао да су "преговори о Уласку у ЕУ за Косово ствар даље будућности" и да "ако српска страна овакав уговор жели и ако није њена кривица уколико уговор не би могао да буде склопљен, онда за то не би могла ни да буде одговорна српска страна".

"Ми желимо да Србија што је могуће пре уђе у ЕУ, желимо да подржимо Србију при томе и да будемо поуздан партнер, али зато мора да буде јасно која очекивања имамо да бисмо дали зелено светло на препоруку Европске комисије (за отпочињење преговора). Ако желимо да Србија у ЕУ уђе што је могуће пре, онда не смемо да оставимо места сумњи у погледу критеријума које ЦДУ/ЦСУ сматрају кључним за то", навео је Шокенхоф.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи