Читај ми!

Дачић: Доста заклињања у љубав

Специјалне паралелне везе Србије и Републике Српске морају почети да дају резултате које ће грађани пропознати као бољитак, поручио у Бањалуци премијер Србије Ивица Дачић. До сада смо се понајвише грлили и љубили, а понајмање радили, и та пракса није добра, истиче Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је у Бањалуци да специјалне паралелне везе Србије и Републике Српске морају почети да дају резултате које ће грађани пропознати као бољитак, као и да су бројне области у којима економска сарадња може бити унапређена.

Дачић је, после састанка са председником Владе Републике Српске Александром Џомбићем, рекао да резултати сарадње Београда и Бањалуке морају бити видљивији, и да је данашњи састанак управо искоришћен као прилика да се припреми плодотворна заједничка седница двеју влада.

"До сада смо се понајвише грлили и љубили, а понајмање радили, и та пракса није добра. Склони смо да држимо састанке и искажемо чврсте и неопоколебљиве везе и да се закунемо у љубав и пријатељство, а да нико не запише шта је договорено. Ја немам намеру да губим време понављајући теме од састанка до састанка. Осим тога што је неспорно да гајимо специјалне односе и везе морамо нешто и да урадимо", рекао је Дачић.

Према његовим речима, има много могућности за заједничке пројекте и инвестиције, а неки од тих пројеката су и ширег регионалног карактера, било да је реч о саобраћајној инфраструтури, енергетици или другим гранама где Србија и РС имају компаративне предности.

"Ми желимо да развој односа буде одржив и да грађани осете напредак и бољитак од специјалних веза", рекао је Дачић, истакавши да владе морају да преопознају и решавају свакодневне проблеме грађана.

Премијер РС Александар Џомбић рекао је да је са Дачићем разговарао и о аранжманима које Србија и РС имају са Међународним монетарним фондом, објаснивши да су ти аранжмани од велике важности за кредибилтет код међународних финансијских институција.

Џомбић се сагласио да сарадња Београда и Бањалуке може бити знатно унапређена, и изразио очекивање да ће заједничка седница двеју влада, која ће бити почетком октобра одржана у Бањалуци, бити прилика за то.

Дачић: СПС заслужна за стварање РС

Председник Владе Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је да је та партија веома заслужна за стварање Републике Српске, али да никада није подржавала ратне злочине, геноцид и стварање "велике Србије", већ само права Срба где год да они живе.

Дачић је, на предизборном скупу Социјалистичке партије Републике Српске, који се одржава у оквиру кампање за локалне изборе заказане за 7. октобар, рекао да није задовољан начином на који власти РС узимају о обзир ту чињеницу.

"Присуствовао сам различитим скуповима када су појединим људима који су водили Србију после 5. октобра 2000. додељиване плакете, а оне који су створили РС срамота вас је да поменете", рекао је Дачић.

СПС и Влада Србије и данас воде политику мира и помирења, а не политику противљења међународној заједници, рекао је Дачић и додао да се он кандидовао како би спроводио јасну, чврсту и одлучну политику, која подразумева и способност да се процени када се међународној заједници може рећи не, а када да.

"Учинићу све да Срби живе у миру, где год да живе. Ако треба, преговараћемо милион пута, али мора да се зна испод чега не можемо да идемо, само тако ће нас поштовати у међународној заједници", рекао је Дачић.

Говорећи о свом односу према РС, Дачић је истакао да је он једини политичар из Србије који не тражи ничију помоћ и политичку подршку из Бањалуке, већ само жели да помогне грађанима РС и заједничком опстанку српског народа.

"Борите се за опстанак РС, у томе ћете имати подршку и Србије и СПС-а, борите се за социјалну правду, јер у суштини нашег народа је идеја једнакости равноправоности и социјалне правде. Ви сте се овде углавном бавили националним питањем, а за то време су фабрике опљачкане, радници остали без посла, настао је узак круг богатих, а широк круг сиромашних", рекао је Дачић.

Осврћући се на недавна хапшења функционера Социјалистичке партије РС, Дачић је рекао да су и они који су годинама настојали да униште СПС сада политички пропали, јер је политичка идеја социјалиста јача од свих других.

Дачић је раније данас, после састанка са премијером РС Александром Џомбићем, рекао да би било веома лоше да су хапшења кадрова СП РС извршена по политичкој линији, али да свако ко је вршио кривична дела треба да одговара без обзира на страначку припадност.

У последњих месец дана у РС су због примања мита ухапшена тројица високих функционера СП РС, а председник ове странке Петар Ђокић изразио је сумњу да су хапшења срачуната како би се онемогућила победа појединих кандидата СП РС-а на предстојећим локалним изборима.

Иначе, Дачић је у Бањалуци боравио у првој званичној посети у својству председника Владе Србије, а ово је био његов други сусрет са премијером РС у последњих неколико месеци.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи