Читај ми!

И Исток и Запад

Потписивање меморандума између ЕПС-а и немачке енергетске компаније RWE један је од разлога посте Александра Вучића и Зоране Михајловић Берлину. Сусрет председника Томислава Николића и Владимира Путина повод за продубљивање сарадње у енергетској сфери и прилика за привлачење руских инвестиција, кажу у кабинету председника.

Влада Србије донела је закључак о потписивању Меморандума о разумевању и стратешком партнерству Електропривреде Србије и немачког RWЕ, с циљем да се обезбеди стабилан и континуирани раст енергетског сектора у Србији. Меморандум ће у Немачкој у понедељак потписати потпредседник Владе Србије Александар Вучић и министарка енергетике Зорана Михајловић.

Меморандум би требало да омогући немачка улагањa у енергетику наше земље, вредна више од две милијарде евра, кажу у Влади.

"У Берлину ћемо потписати заједничку изјаву о Термоелектрани 'Никола Тесла-Б3' и 'Морави' и 'Дрини' о томе да они уложе 1,2 милијарде евра у ТЕНТ Б3, затим више од милијарде у хидро-потенцијале, а да ми то враћамо не новцем него кроз зелену енергију", рекао је Александар Вучић.

Потпредседник Владе у Берлину ће се, између осталих, срести и са вицеканцеларом Филипом Реслером, али и са саветником немачке канцеларке за спољну политику Кристофом Хојзгеном, са којим би требало да разговара о Косову и борби против корупције.

Бивши амбасадор Србије у Берлину Огњен Прибићевић наводи да је добро што ће се Вучић срести са Хојзгеном, јер је он, како наводи, најутицајнији сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел.

"То је добро јер он спада у јако малу групу људи, јако је утицајан, а има неки интерес за Србију. Зато мислим да је управо Хојзген права адреса у Европи да се разговара о кључним питањима, а то су ЕУ и Косово", истиче Прибићевић.

Огњен Прибићевић сматра да дипломатска активност председника и чланова Владе у претходном периоду показује да Србија остаје привржена сарадњи и са Европом и са Русијом.

То потврђује и чињеница да следеће недеље председник Србије путује у Сочи, где ће се срести са председником Русије Владимиром Путином.

Саветник председника Србије Марко Ђурић наводи да ће посебан акценат тог сусрета бити на приоритетним областима сарадње.

"То су економска и привредна сарадња, сарадња у енергетској сфери и изналажење начина да у Србији створимо амбијент за привлачење руских инвестиција како бисмо створили радна места", каже Ђурић.

У кабинету председника кажу да ће Николић наставити уравнотежену спољну политику засновану пре свега на интересима Србије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи