Читај ми!

Лоша ситуација на Косову

Мрежа српских невладиних организација са Косова (КСАМ) упозорава на погоршање безбедности у покрајини, на све лошије међуетничке односе и наглашава да подржава наставак дијалога Београда и Приштине.

На Косову и Метохији дошло је до погоршања безбедности, упозорава Мрежа српских невладиних организација са Косова (КСАМ) подсећајући на серију инцидената који су обележили протекла два месеца.

КСАМ у саопштењу истиче да да су инциденти који су се догодили током јуна и јула ове године доказују да се положај Срба на Косову из дана у дан урушава, уз подсећање на неке од највећих инцидената, међу којима су напади на повратнике и деловање косовске полиције.

Та мрежа позива представнике међународних институција у Приштини да предузму све мере и смање напету ситуацију на Косову, јер догађаји током маја, јуна и јула указују да је безбедносна ситуација на Косову погоршана.

"И Генерални секретар УН Бан Кимун оштро је критиковао косовску полицију због серије пропуста у протекла три месеца, наводећи да изостанак акције 'озбиљно доводи у питање способност полиције да се избори са кризним ситуацијама и стекне поверење јавности'", подсећа КСАМ.

У циљу изналажења решења за многе проблеме с којима се свакодневно суочава становништво на Косову, КСАМ подржава најављени дијалог Београда и Приштине.

"Очекујемо да ће он убудуће бити транспарентан и отворен за сугестије и препоруке које бисмо као цивилно друштво имали да упутимо обема странама", истиче српски невладин сектор на Косову.

"У прегледу догађаја из јула желимо да нагласимо да питања функционисања банака и рад ПТТ-а, треба да буду део техничких преговора и договора приштинских и београдских власти, а да унилатерални потези Инспектората и полиције не могу допринети нормализацији стања на Косову", наводи та мрежа.

Неопходно је свим грађанима на Косову обезбедити личну и имовинску сигурност и прекинути са декларативним поштовањем људских права од стране институција Косова, већ та права треба примењивати у пракси, пише у саопштењу КСАМ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи