Читај ми!

Кфор (не) склања барикаду на Ибру

Барикада на мосту у Косовској Митровици је "срамота", јер представља симбол поделе града, као и "моћан политички симбол", рекао командант Кфора Ерхард Древс и затражио њено уклањање. Крстимир Пантић: Барикада на мосту је симбол отпора Срба насиљу из Приштине.

Командант Кфора, немачки генерал Ерхард Древс затражио је да буде уклоњена барикада с моста који Косовску Митровицу дели на српски и албански део.

Током посете јужном делу града где  претежно живе Албанци, Древс је новинарима рекао да је барикада на мосту "срамота", јер представља симбол поделе града, као и "моћан политички симбол".

"Грађани су против барикаде", истакао је Древс после разговора с градоначелником јужне Митровице Авнијем Кастратијем и додао да Кфор барикаду може да уклони силом, али то не би било идеално решење.

"Ми можемо да их уклонимо силом, али то неће добро схватити они који су их поставили. Дакле, неће променити ништа у њиховим главама", рекао је командант Кфора и подсетио да је једна од основних вредности ЕУ слобода кретања, па су барикаде противне тим принципима.

Одговарајући на критике из УН и Владе Косова да Кфор и Еулекс нису добро обавили своју мисију, Древс је рекао да није битно да тим радом буде задовољна косовска влада, већ они који му дају налоге, а то је команда НАТО.

Пантић: Барикада као симбол отпора насиљу

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић одбацио је тврдње команданта Кфора да је барикада на мосту у том граду "срамна" и оценио да је она симбол отпора Срба насиљу из Приштине.

Пантић је рекао да је барикада на главном мосту на Ибру који Косовску Митровицу дели на српски и албански део, постављена после "једностраних и насилних акција Приштине и последица је насиља које се 13 година врши над Србима на Косову и Метохији".

Градоначелник Косовске Митровице је додао да барикадом Срби "нису и не желе да изазову нестабилност, већ је то одговор на насиље коме су били изложени".

"Барикада на мосту јесте барикада срама, али ње треба да се стиде Кфор и међународна заједница, јер су у њиховом присуству Албанци покушали да мимо Резолуције 1244 СБ УН и свих договора међународне заједнице и Владе Србије успоставе контролу над читавим севером Покрајине", рекао је Пантић.

Пантић је истакао да је Приштина такву акцију извела у тренутку када су већ трајали преговори о Косову између Београда и Приштине.

Кфор може да покуша да силом уклони барикаду, али грађани неће лако на то пристати све док не добију чврсте гаранција да Приштина никада више неће покушати да насиљем успостави своје институције, закључио је Пантић.

Барикада на мосту у Косовској Митровици постављена је 2011. године пошто су косовски специјалци покушали да заузму прелазе на северу Косова.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи