Читај ми!

О правосудним законима у августу

До краја августа парламент ће расправљати о изменама два правосудна закона, а у септембру можда и о ребалансу буџета, каже председник Скупштине Небојша Стефановић. Председник парламента у наредном периоду очекује разговоре и о промени изборног система.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић најавио је да ће парламент крајем августа расправљати о изменама два закона из области правосуђа, а у септембру и о ребалансу државног буџета, ако таква иницијатива стигне из Владе.

"Што се тиче ребаланса буџета, још нисмо добили иницијативу. Претпостављам да ће Влади Србије бити потребно извесно време да сагледа ситуацију како је претходна власт оставила буџет и да видимо колики је буџетски дефицит, какво је стање у јавним предузећима и тек онда када се уради озбиљнија анализа, да се предложи санација, односно ребаланс којим ће та ситуација бити поправљена", рекао је Стефановић у интервјуу агенцији Бета.

Небојша Стефановић је навео да ће у последњој недељи августа парламент размотрити законе из области правосуђа, међу којима су измене Закона о кривичном поступку, а да почетком септембра очекује расправу о закону о јавним набавкама.

Стефановић је рекао да ће приоритети у раду парламента бити јачање контролне функције Скупштине, као и оснаживање одбора.

"Та контрола биће у том правцу да представници извршне власти не буду уљуљкани и да им не буде конфорно пред питањима посланика", навео је Стефановић и додао да ће пред чланове скупштинских одбора долазити министри, државни секретари, директори јавних предузећа и други носиоци јавних овлашћења који су дужни да одговоре на питања посланика.

Упитан како ојачати контролну функцију када су председници кључних скупштинских одбора из владајуће коалиције, а треба да котролишу рад министара, Стефановић је рекао да је претходна власт усвојила Пословник о раду који предвиђа да већина чланова одбора мора бити из реда владајуће већине.

"Председник одбора није одбор и председник одбора из редова већине или опозиције не гарантује контролу. Контролу вам гарантује намера и воља одбора да ради и контролише", рекао је Стефановић.

Председник парламента је додао да је немогуће да се игнорише воља једног дела посланика који желе да поставе озбиљна питања одређеним представницима власти, без обзира на то да ли постоји довољан број гласова да се нешто изгласа или не изгласа.

"Уверен сам да ће грађани видети да су парламентарци одговорни и озбиљни, да ће контрола бити спровођена, и то ће моћи јасно да се види у наредних неколико месеци и тако до краја мандата ове Скупштине", навео је Стефановић.

Стефановић о одлукама Уставног суда

Поводом оцене Уставног суда Србије да су 22 одредбе Закона о утрђивању надлежности Војводине неуставне, Стефановић је рекао да парламент поштује одлуке суда и да ће пажљиво размотрити иницијативе за размишљање о изменама закона.

Стефановић је додао да ће парламент, при том, такође ценити положај Војводине у Србији, као и жељу да се, у складу са Уставом, законима и подзаконским актима на најбољи начин омогући да грађани Војводине остварују своја права као и остали грађани Србије.

"Оно што ће бити положај парламента јесте да се и о овој ствари не изјашњава ад хок већ да се на озбиљан и одговоран начин размотре сва могућа решења и донесе одлука која ће наставити да штити положај грађана Војводине и која ће наставити да омогућава да се њихова права остварују на најбољи могући начин", рекао је Стефановић.

Председник Скупштине очекује да ће парламент у наредном периоду имати прилику да се изјасни и о изборном систему чију промену мора да прати целокупна реформа политичког система и додаје да у овом тренутку треба размислити који би изборни систем био најбољи.

"Треба имати у виду и наше прикључење ЕУ и одредбе на које смо се сами обавезали да не постоје више бланко оставке, да постоји потреба да што већи део Србије буде репрезентован у Скупштини, а такође да и квалитетним избором људи не буде могућ прелазак из једне странке у другу, да то буде сведено на минимум", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, за то ће бити потребно још разговора јер не постоји консензус о избором систему.

"Помиње се и мешовити систем попут оног у Војводини. Постоји идеја да се промени број изборних јединица како би сваки део Србије био репрезентован другачије. Наравно, постоји више решења, али за ово је потребно да се све кључне релевантне странке сложе. Не бих волео да било ко злоупотреби ову тему и да било ко сматра да ће се овим повредити нека од права грађана Србије", рекао је Стефановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи