Читај ми!

Блиске везе Србије и РС најважнији задатак

Томислав Николић и Милорад Додик одржали су прве званичне разговоре на којима су разматрали међусобну сарадњу РС и Србије, као и активирање рада Савета за спровођење Споразума о специјалним и паралелним везама.

Председници Србије и Републике Српске Томислав Николић и Милорад Додик имали су прве званичне разговоре на којима су у пријатељском разговору разматрали сарадњу РС и Србије, као и активирање рада Савета за спровођење Споразума о специјалним и паралелним везама, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Председници Николић и Додик сложили су се да постоји стална потреба за унапређењем узајамне сарадње базиране на Споразуму о специјалним и паралелним везама Србије и Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Додик је током двоипочасовних разговора информисао Николића о мноштву стратешких пројеката који се реализују у РС, посебно у области енергетике, инфраструктуре, телекомуникација и развоја пољопривреде и туризма.

Председник Николић рекао је да ће улагати максималне напоре да се пријатељски односи Србије и РС и даље унапређују. Он је додао да су мир и стабилност у региону апсолутни приоритет Србије.

Николић и Додик сагласили су се да је одржавање тесних и пријатељских веза у свим сферама живота гарант стабилности, темељ за бољу будућност и прворазредни национални задатак.

Додик је истакао да ће Република Српска наставити да промовише поштовање Резолуције 1244 о Косову и Метохији.

Николић је истакао да спрема националну стратегију за Косово и Метохију, додавши да до сада Србија није изашла са конкретним планом, већ је само одговарала на захтеве друге стране. Што се тиче Републике Српске, он је истакао неопходност привржености Дејтонском мировном споразуму.

Председник Републике Српске је рекао да између РС и Србије нема отворених питања и да је сарадња до сада била веома успешна и додао да очекује да ће у наредном периоду бити значајних помака "у интеграцији у образовном, културном и сваком другом смислу".

Он је истакао да поштује чињеницу да је Николић легитимно изабрани председник Србије, и изразио очекивање да ће заједно моћи да креирају и усагласе неке ставове у вези са политичким статусом српског народа на Косову и у БиХ.

Подсетивши да је политика Београда и Бањалуке по питању Косова готово идентична, Додик је истакао да ће РС, користећи процедуре које су јој на располагању, и надаље спречавати признавање независности Косова.

"Сматрамо да је међународна заједница, која је подржала незаконито и вануставно проглашење Косова као независне државе, понизила и потценила Србију и српски народ", обаснио је Додик.

Председник Републике Српске је најавио и да ће ускоро доћи и до састанка председника парламената РС и Србије као и сусрета на нивоу влада.

Састанку са председником Србије Томиславом Николићем присуствовала је и министарка за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић.

Двојица председника разговарала су о низу политичких, културних, економских и образовних питања, али и о политичкој ситуацији у БиХ.

Србија као потписница Дејтонског споразума, према Додиковом мишљењу, треба више да се афирмише када је реч о спровођењу тог споразума.

Он је оценио да је "дошло време" да Високи представник међународне заједнице у БиХ свим потписницима Дејтонског споразума поднесе извештај о свом раду, пошто је, како је рекао, то предвиђено Анексом 10 тог споразума из 1995.

Председник Републике Српске је оценио да је Босна и Херцеговина "неспособна да преживи" и да постоји само захваљујући подршци међународне заједнице.

На питање о решењу кризе у БиХ Додик је рекао да се оно само "намеће".

Додик је рекао да је шеф дипломатије Златко Лагумџија прекршио Устав БиХ подржавајући гласање за резолуцију у Сирији у УН, због чега треба да поднесе оставку и да ће Савез независних социјалдемократа у парламенту БиХ покренути питање разрешења Лагумџије.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи