Читај ми!

Вулин тражи међународну реакцију

Међународне снаге треба да реагују због преузимања просторија Центра за мир и толеранцију у Приштини, саопштио Александар Вулин. Директор Канцеларије за КиМ протестовао због заплене тиража "Јединства".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин затражио је хитну реакцију међународних снага на Косову и Метохији којом би се Србима у Приштини омогућило да несметано наставе да користе просторије Центра за мир и толеранцију, саопштила је та Канцеларија.

Вулин је, како се наводи у саопштењу, поводом одлуке "такозване косовске полиције да преузме простоје Центра" упутио писма представницима међународних мисија на КиМ у којима је истакнуто да је Центар за Србе значи сигурност, место састајања и добијања основне медицинске помоћи.

"Уколико се то укине, Срби би остали без својих основних права и слобода", навео је Вулин и затражио хитну рекацију на основу овлашћења која међународним снагама даје Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

Вулин је посебно нагласио да је у већини случајева помоћ од Центра траже сиромашни и социјално угрожена, без основних средстава за живот, као и слабо покретне старије особе. Свима њима неопходно је што пре пружити помоћ и омогућити им да и даље користе услуге Центра.

Србима ускраћено право да се слободно информишу

Директор владине Канцеларије за КиМ протестовао је и због тога што су косовске власти недавно заплениле тираж недељника Јединство на прелазу ка Косову.

Како се наводи у саопштењу, Вулин је у писмима Унмику и Кфору навео да је свима којима је српски језик матерњи и свима који се користе српским језиком на Косову и Метохији таквим поступком ускраћена прилика да се несметано и слободно информишу.

Вулин је додао да је такав "поступак такозваних косовских власти у супротности са признатим међународним стандардима о слободи штампе и праву на информисање и никако не доприноси стварању услова који би омогућили заједницама да сачувају, заштите и развијају свој идентитет".

Директор Канцеларије позвао је све међународне представнике у Покрајини да заштите права српске заједнице и омогуће несметан проток штампаних медија на српском језику до крајњих корисника, чиме би се омогућило остваривање права на слободан проток и информација и права на информисање.

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије саопштили су јуче да није проблем само у заплени тиража, него и да је прећено дистрибутеру недељника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи