Читај ми!

Ускоро платформа за наставак преговора

Скупштина ће врло брзо утврдити платформу за наставак преговора о Косову и размотрити до сада постигнуте договоре у дијалогу Београда и Приштине, изјавио председник парламента Небојша Стефановић. Грађани Србије ће имати већи увид у циљ, задатак и платформу преговора, рекао је Стефановић.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић очекује да ће парламент врло брзо утврдити платформу за наставак преговора о Косову и размотрити све до сада постигнуте договоре у дијалогу Београда и Приштине под покровитељством Европске уније.

"Важно је да се Скупштина изјасни о ономе што ће бити предмет разговора, шта је то што ће преговарачи радити и, наравно, да буде обавештена о свакој фази преговора", рекао је Стефановић у интервјуу агенцији Бета.

Стефановић је навео да ће грађани Србије имати много већи увид у то шта је циљ преговора, шта је задатак, шта је платформа и шта је оно што ће преговарачи убудуће радити. Према његовим речима, важно је да грађани преко Скупштине могу да имају потпуну контролу, чега, како сматра, није било раније.

"Често се каснило и често је било доста недоумица у јавности чак и међу представницима парламента који нису имали правовремене информације, нису чак имали потпуне информације. Убудуће ће парламент свакако учествовати у доношењу платформе али и бити детаљно обавештаван како ти преговори напредују", рекао је Стефановић.

Упитан када очекује почетак расправе о Косову у Скупштини, Стефановић је навео да ће то бити ускоро, као припрема за наставак преговора са Приштином који, по најавама, такође ускоро предстоје. Он је рекао да ће се залагати да на дневном реду Скупштине Србије буду и досадашњи споразуми са Приштином.

"Мислим да ће то моћи да се уради у склопу расправе о будућим преговорима - да се пред парламент прво стави шта је све постигнуто, шта је све потписано, на шта се Србија обавезала и шта су услови тог споразума, а затим да се настави будући део рада и шта је наша платформа за наредне преговоре", рекао је Стефановић.

Поводом позива председника Србије Томислава Николића представницима политичких партија на постизање консензуса о Косову, Стефановић је рекао да су такви позиви позитивни, и да се и Скупштина залагала да се постигне што је могуће шира сарадња, односно минимум договора о националним интересима који штите и Косово, и интересе тамошњих Срба.

"Што се тиче могућности да се таква сарадња оствари, свакако да ће одговор на то питање лежати у самим договорима, када будемо контактирали представнике свих политички странака и када оне буду рекле шта су њихове идеје", најавио је Стефановић.

Додао је да је такав договор веома важан за Србију, а на питање да ли следи доношење скупштинске декларације, Стефановић је одговорио да није важно да ли ће то бити декларација или нека друга форма, већ је важно да се посланици изјасне о ономе што ће бити предмет преговора.

Поводом ранијих иницијатива за промену Устава, Стефановић каже да још нема разговора о конкретним решењима и да за сада нема информацију да постоји воља за ту промену.

"Промена Устава је веома озбиљна ствар и увек је важно оценити политички моменат. Не бих волео да такву иницијативу неко покуша да злоупотреби или представи погрешно - какви су били случајеви у претходном периоду", рекао је Стефановић.

Председник Скупштине је поручио да ће евентуална промена Устава ићи ка јачању државе и њене организованости, а на питање о томе да ли то значи да из Устава неће бити избачена преамбула у којој је Косово дефинисано као саставни део Србије, Стефановић је рекао да не очекује да ће било ко то тражити.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи