Читај ми!

Саша Јанковић поново изабран за омбудсмана

Скупштина Србије изабрала Сашу Јанковића за омбудсмана у другом, петогодишњем мандату. За реизбор Јанковића су гласале све посланичке групе. Неписана правила да је за спровођење закона потребна политичка воља и да је политичка воља најјачи закон у држави треба да престане, поручио заштитник грађана.

Посланици Скупштине Србије су поново изабрали Сашу Јанковића за заштитника грађана, са новим мандатом од пет година. За избор Јанковића гласало је 167 посланика, а један је био уздржан.

Јанковић је од јуна 2007. године обављао функцију заштитника грађана, а на нови мандат предложили су га посланици Демократске странке, Либерално демократске партије и Социјалистичке партије Србије.

За реизбор Јанковића су гласале све посланичке групе у парламенту.

Мандат Јанковићу почео је полагањем заклетве чији текст гласи: "Заклињем се да ћу своју дужност обављати одговорно, непристрасно и независно, у складу са Уставом и законом и да ћу савесно радити на заштити и унапређењу људских права и слобода".

После полагања заклетве, Јанковић је рекао да треба да престану да важе неписана правила да је за спровођење закона потребна политичка воља и да је политичка воља најјачи закон у држави.

"Када јавна управа престане да буде алат социјалне политике у коју се запошљава много људи који су слабо плаћени и нико их не пита за резултат и када руководећа места престану да буду партијски плен већ резултат професионалних заслуга, створиће се услови за крај рата који сада букти између администрације и грађана", навео је Јанковић.

Јанковић је истакао да је начин на који је данас изабран заштитник грађана огромно охрабрење за грађане Србије да ће њихове притужбе и проблеми који проистичу из самовоље у раду органа и службеника власти и решавање тих проблема постати ствар од прворазредног националног интереса у који се сабирају циљеви свих политичких странака.

Потпуније остваривање права и слобода

Посланицима је поручио да су заштитника грађана изабрали консензусом и да је то идеал за омбудсмана и у најразвијенијим државама.

Додао је да је Србија постала земља у којој се тај специфичан државни орган без праве власти, без права да нареди, принуди, казни, смени, промени одлуку онога чији рад контролише, без финансијске моћи и страначке позадине може снагом аргумената и интегритетом да грађанима обезбеди правилније и потпуније остваривање права и слобода.

"Дужан сам да независност, која је заштитнику грађана Уставом гарантована, користим и тако да када оценим потребним, изнесем конструктивну критику па и да се супротставим ономе што сматрам да доводи или ће довести до кршења или сужавања слобода и права грађана, чак и када сте актери ви који сте ме данас изабрали", поручио је Јанковић.

Према његовим речима, тешкоће грађана Србије драстично су увећане проблемима који не би постојали да је јавна управа уређена и организована, неполитизована, некорумпирана и да је одговорна за квалитете и квантитет свог рада.

Јанковић је навео да понос који осећа због поновног избора на место заштитника грађана није исто што и самозадовољство, јер за тако нешто "данас нема места ни у једном државном органу, ни у једној јавној служби".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи