Читај ми!

Усвојен Закон о Народној банци

Посланици усвојили Закон о изменама и допунама закона о НБС, којим се предвиђа да функционере централне банке бира и разрешава парламент. Опозиција, током расправе о аманадманима, истакла да нова законска решења и оснивање Управе за надзор финансијских институција директно политизују НБС.

17.33 - Завршена Пета ванредна седница Скупштине Србије.

17.24 - Скупштина изабрала Сашу Јанковића за Заштитника грађана, у другом мандату.

17.22 - Усвојен Закон о изменама и допунама закона о Народној банци Србије.

16.40 - Завршена расправа о амандманима.

15.34 - Председник Скупштине Небојша Стефановић изјавио да нема ништа против да Јоргованка Табаковић буде гувернер НБС, али каже да неће да прејудицира нешто што није његова надлежност, као и да није добио предлог председника Србије о кандидату за гувернера.

15.11 - Скупштинска расправа настављена после једносатне паузе.

12.10 - Лидер ЈС Драган Марковић рекао да не треба крити да ће Јоргованка Табаковић бити нови гувернер НБС.

10.16 - Почела расправа о амандманима на измене и Закона о НБС.

10.13 - Седница Скупштине Србије почела одавањем поште жртвама "Олује".

Скупштина Србије усвојила је Закон о изменама и допунама закона о Народној банци Србије, за који је гласало 139 присутних посланика, док је 39 било против. Посланици су, потом, са 167 гласова "за", изабрали Сашу Јанковића за Заштитника грађана, у другом мандату.

Измене Закона о НБС, поред осталог, предвиђају да функционере централне банке, укључујући гувернера, бира и разрешава парламент, као и да ће гувернер, вицегувернери, директори нове Управе за надзор над финансијским институцијама и чланови Савета НБС бити изабрани у року од 90 дана од дана ступања на снагу закона.

Закон је разматран по хитном постпуку, за шта су као разлози наведени потреба да се пословање НБС у најкраћем року усклади са уставним одредбама, као и да се што пре обезбеди несметано функционисање органа централне банке.

Данашња седница почела је одавањем поште страдалима у хрватској акцији "Олуја".

Опозиција је, током расправе о амандманима на измене Закона о НБС, оценила да се тим изменама политизују централна банка и њено руководство, који би по Уставу требало да буду самостални. Примедбе су се односиле на увођење "двовлашћа" у НБС, оснивањем Управе за надзор финансијских институција, чиме се, како је истакнуто, отвара још једно место на које ће доћи партијски човек.

Посланица ДС-а Љиљана Лучић навела је, у расправи, да је у медијима објављено да су аутори закона председник УРС-а Млађан Динкић и функционер СНС Јоргованка Табаковић и да је, вероватно, међу њима већ договорено ко ће из које странке бити гувернер, а ко директор Управе.

Њен страначки колега Јанко Веселиновић је навео да је Јоргованка Табаковић "данас на скупштинском административном одбору, у присуству колега, рекла да ће она бити нови гувернер".

Из измена закона се види намера предлагача да и преко Савета гувернера направи поделу плена између политичких странака владајуће већине јер се смањују надлежности савета у избору вицегувернера, а та места, према његовим речима, добиће поједине партије, рекао је Веселиновић.

Посланик УРС-а Владимир Илић је рекао да се спекулише о именима гувернера, а да још ниједно име није званично предложено. Он је рекао да ниједна страначка личност и финкционер УРС-а неће бити на челу било које институције у оквиру Министарства финансија и привреде.

Међутим, лидер Јединствене Србије Драган Марковић је, новинарима у Скупштини, рекао да ће функционерка СНС-а Јоргованка Табаковић бити предложена и изабрана за новог гувернера и да не види разлог зашто се то данима крије.

Марковић је рекао да је јасно да је избор гувернера политичко питање и да то не треба крити, као и да прича о департизацији нема "никаквог смисла", јер је то нешто о чему се прича у изборној кампањи али је у Србији немогуће.

Шеф посланичке групе ДС-а Драгољуб Мићуновић сматра да су апели међународне заједнице, ЕУ и Амбасаде САД, да се поједини чланови закона бришу или измене, уродили плодом. Он је критиковао предлагаче да су Дејана Шошкића "ставили на зид срама", и да човека од кредибилитета по појединим медијима развлаче на највулгарнији начин.

Нови закон ће морати да се ускоро мења јер је супротан узусима ЕУ и додао да је правно и стручно тешко објашњиво зашто се уводи дуализам власти у НБС увођењем Управе за надзор, рекао је посланик демократа Борислав Стефановић.

Представник предлагача, посланик СНС-а, Верољуб Арсић рекао је да владајућа коалиција планира и жели да буде боља од претходне власти и да намерава да најбоље људе из струке поставља на најодговорније функције у државним органима.

"Ко год да је гувернер није измештен из правног система и изопштен из надзора Скупштине и он посланицима одговара за рад НБС", рекао је Арсић одговарајући на примедбе опозиције.

Арсић је оценио је да Скупштина поступа по Уставу и да почиње да надзире Народну банку, и додао да да је основни циљ закона успостављање контроле НБС над финансијским тржиштем и успостављање контроле парламента над централном банком.

На снагу се враћа закон о НБС, који је 2003. године предложила и усвојила Демократска странка, рекао је Арсић, додајући да је "било злоупотреба и долазило до прања новца, па је због тога овим изменама предвиђено да платни промет у земљи и иностранству контролише НБС".

Посланици ЛДП-а су оценили да се предложеним изменама закона ствара партијска банка странака владајуће коалиције. Амандман ЛДП којим је затражено прецизирање да гувернер не сме обављати функцију у политичкој странци најмање годину дана пре избора на ту функцију није прихваћен.

Посланик СПО-ДХСС Мирко Чикириз оценио је да је нови закон наставак политизације и враћање уназад, и додао да је битно да ли ће вицегувернери бити људи од струке.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи