Читај ми!

Наставак дијалога у октобру?

Дијалог Београда и Приштине биће настављен после летње паузе, могуће и на највишем нивоу. За нову рунду преговора ЕУ, наводно, припрема мноштво докумената који ће се односити и на север Космета.

Позивајући се на дипломатске изворе, приштински лист Експрес пише да ће дијалог Београда и Приштине на политичком нивоу почети у октобру, сусретом председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге.

Како се наводи, сусрет ће бити организован у некој од земаља Европске уније, уместо седишта УН у Њујорку, које је раније најављивано.

За разлику од председника Србије, косовска председница ће, према писању листа, пре почетка дијалога имати нешто тежи посао, јер ће бити заокупљена почетком решавања стања на северу Косова.

Приштински лист Коха диторе преноси да високи међународни представници припремају документ за политички дијалог Београда и Приштине који ће обухватити и север Косова.

Документом за нормализацију односа неће бити захтевано од Београда да призна независност Косова, а косовска влада ће житељима севереног дела Косова понудити олакшице које нису обухваћене планом Мартија Ахтисарија.

Косовска влада прихватиће повећање гарантованих места у косовској скупштини за представнике српске заједнице, објавиће амнестију за грађане на северу против којих су подигнуте оптужнице, или нису платили услуге за воду, струју и друге дажбине, и омогућити додатно место за представника Срба са севера у Консултативном већу за заједнице при канцеларији косовског председника.

Тиме ће, наводно, бити послат сигнал српској заједници на северу да су косовске институције спремне да олакшају живот Срба на северу.

Документ је, према сазнању Коха диторе, сачињен у осам тачака. Косовски премијер Хашим Тачи представио га је прошле недеље званичницима у Бриселу, који би требало ускоро да га представе премијеру Србије Ивици Дачићу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи