Читај ми!

Страх од "црних орлова"

Идеја стварања балканског Бенелукса је нереална јер би, пре или касније, дошло до проблема статуса Косова, каже Едуард Кукан, посланик Европског парламента. Ту идеју коче и бојазни суседа од стварања Велике Албаније, сматра Кукан.

Словачки европосланик Едуард Кукан оценио је да је идеја формализовања сарадње неких земаља на Западног Балкану, својеврстан балакански Бенелукс, нереална јер би, пре или касније, дошло до проблема статуса Косова.

Ту идеју, према његовој оцени, за словачку агенцију ТАСР, коче и бојазни суседа од стварања Велике Албаније.

"Ако бисмо говорили о некаквој формалној структури или организацији, скептичан сам да ли је то могуће. Такав предлог ће увек изазвати опрез већ и због бојазни суседних држава од стварања Велике Албаније. То је увек осетљива тема. Зато што је данас у косовском парламенту веома популарни покрет 'Самоопредљење' који веома отворено говори о идеји Велике Албаније", навео је Кукан.

Кукан, који је члан Спољно-политичког одбора Европског парламента и предводи парламентарну делегацију за земље Западног Балкана, идеју балканског Бенелукса одбио је и због тога што би се, пре или касније, према његовој оцени, суочила са питањем статуса Косова.

"У таквим иницијативама у које је укључено Косово, пре или касније, суочићемо се с његовим статусом. А он је такав да Косово пет чланица Европске уније не признаје", рекао је Кукан о идеји да Албанија, Косово, Македонија и Црна Гора појачају сарадњу до некаквог балканског Бенелукса, јер би им то повећало шансе и убрзало улазак у ЕУ.

"Европски парламент узима озбиљно регионалну сарадњу држава тог региона и према томе какви су резултати те сарадње вреднује појединачне државе", рекао је Кукан словачкој агенцији.

Према оцени тог европосланика, бившег шефа словачке дипломатије, Европски парламент би поздравио иницијативу тешње сарадње земаља тог региона, али то не значи да прихвата пројект балканског Бенелукса који је добио широк публицитет у медијима.

Кукан је, такође, упозорио да не стоји поређење из те иницијативе са земљама Вишеградске групе у коју су се неформално окупиле Чехословачка, Пољска и Мађарска управо сарађујући у процесу приступања ЕУ.

"Иако је сарадња земаља В4 које су развијеније од земаља на Балкану добра, ни она не функционише по угледу на Бенелукс", рекао је Кукан.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи