Читај ми!

Реаговања на оставку гувернера

Дејан Шошкић је био принуђен да поднесе оставку, јер је владајућа већина одлучила да га смени правним насиљем, поручују из ДС-а. Оставка Шошкића је очекивана, јер је он најодговорнији у централној банци, кажу у Новој Србији. СВМ: Оставка последица притиска.

Оставка гувернера Народне банке Србије Дејана Шошкића изазвала је бројне реакције домаће политичке и стручне јавности. Посланица Демократске странке Нада Колунџија рекла је да је гувернер био принуђен да поднесе оставку, јер је владајућа већина одлучила да га смени правним насиљем.

Колунџија је агенцији Бета рекла да је очигледно да владајућа коалиција нема намеру да уважи указивања на то да су измене закона о НБС атак на независност институције.

Према њеним речима, владајуће странке су онемогућиле гувернера да дође у Скупштину Србије и суочи своје с њиховим аргументима. Она је навела да оптужбе владајуће коалиције на рачун гувернера изгледају као оговарање иза леђа, а нису аргументована критика важне институције.

Демократска странка сматра да је требало отворити расправу у парламенту о свим питањима везаним за централну банку, рекао је посланик ДС-а Душан Петровић.  

Потпредседница Нове Србије Дубравка Филиповски каже да је оставка гувернера Народне банке Србије Дејана Шошкића била очекивана, јер је он најодговорнији у централној банци.

"Он ту одговорност не може да порекне, грађани Србије су претходну владу казнили на изборима, а гувернер је морао да иде у том пакету", рекла је Филиповски.

Филиповски је истакла да ће после измена закона о НБС, централна банка остати независна институција, али да ће своју функцији обављати у интересу пореских обвезника и да неће дозволити пропусте попут оних у Агробанци.

СВМ: Оставка под притиском

Посланик Савеза војвођанских Мађара Ласло Варга рекао је да је оставка гувернера Шошкића последица притиска због доношења измена закона о Народној банци.

"У суштинском смислу свеједно је да ли је Шошкић данас поднео оставку, или би то учинио након ступања закона на снагу. Ово само у формалном смислу мења процедуру", рекао је Варга.

Ласло Варга је рекао да вероватно гувернер "није хтео да приушти то задовољство да буде смењен, већ је сматрао елегантнијим да поднесе оставку".

Варга је истакао да је битнија реакција Европске уније и да оставка прејудицира неке наредне кораке и позитивне притиске Европске уније, да се поврати независност НБС на ниво пре доношења измена закона, чије се усвајање очекује у суботу.

"На ово питање се неће заборавити, јер је Европска комисија инстирала на независности институција и када је у много мањој мери та независност била угрожена, рекао је Варга. 

Посланик ЛДП Зоран Остојић рекао је да је оставка гувернера Шошкића очекивана, јер је коалициони споразум владајуће коалиције да се девизне резерве ставе под контролу и да се крене у штампање пара.  

"Шошкић је издржао мало дуже од (некадашњег гувернера Радована) Јелашића, а то је почетак расправе о својој смени", рекао је Остојић агенцији Бета.  

Председник Социјалдемократске уније Жарко Кораћ претпоставља да гувернер Шошкић није имао алтернативу осим да поднесе оставку. Кораћ је рекао да су измене закона о НБС у супротности са свиме што је говорио Шошкић који је био, како је навео, под веома тешким оптужбама због руковођења централном банком.

Шеф посланичке групе Српски окрет обнове - Демохришћанска странка Србије Александар Југовић рекао је да је расправа о изменама Закона о НБС показала жељу владајуће коалиције да смени гувернера Дејана Шошкића.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи