Читај ми!

СНС: Нема нарушавања самосталности НБС

Предлог закона о изменама и допунама Закона о НБС не нарушава уставом гарантовану самосталност НБС, већ напротив, потврђује њену независност, каже члан економског тима СНС-а Миленко Џелетовић.

Члан економског тима СНС-а Миленко Џелетовић рекао је да предлог закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије не нарушава Уставом гарантовану самосталност НБС, већ напротив, потврђује се њена организациона, персонална и функционална независност.

Џелетовић је на конференцији за новинаре појаснио да циљ измене тог закона није персонална промена, како је рекао, "да би неко други био гувернер".

"Циљ је да се НБС стави у функцију онога што је и премијер Ивица Дачић у свом експозеу рекао, покретање привредне активности и раст животног стандарда и материјалног благостања грађана", изјавио је Џелетовић.

Према његовим речима, основни циљ и мотив доношења новог закона су да се ефикасно реализују сва четири циља монетарне политике, а посебно пет поверених јој функција.

Економисти СНС-а су, како је рекао, израчунали да су се захваљујући неуспешној политици НБС, за само неколико месеци привреда и грађани задуженији више од 3,5 милијарди евра.

"И ако се на то додају још потрошене девизне резерве на неуспешне интервенције у циљу одбране девизног курса, испада да смо за неколико месеци задуженији за више од пет милијарди евра", навео је Џелетовић.

Нови закон ће, уверен је Џелетовић, увести нови контролни механизам, односно орган Управу за надзор која треба да обезбеди већу независност у вршењу функције надзора и контроле НБС над пословањем банака, друштва за осигурање, добровољним пензионим фондовима и другим финансијским институцијама.

"Колико су оправдане измене и доношење новог закона најбоље илуструје чињеница активно руководство НБС и њена монетарна политика који нису остварили ниједну од пет зацртаних функција", истакао је Џелетовић.

Према његовим речима, прва функција НБС је да управљајући новцем и каматним стопама обезбеди стабилну, ниску стопу инфлације, која ће, како је додао, омогућити и привреди и грађанима да у повољном амбијенту, остваре одржив економски развој и пораст запослености.

"Србија је и поред рестриктивне монетарне политике има једну од највећих инфлација у Европи са стопом од седам одсто, а незапосленост је готово око 25 одсто. Дакле, прва функција централне банке није остварена и поред рестриктивних мера", напоменуо је Џелетовић.

Џелетовић је нагласио да се друга и трећа функција НБС односе на обавезу НБС да води рачуна о вредности националне валуте, поверењу у динар, што привреди и грађанима олакшава доношење пословних одлука, а и у томе је, како је истакао, заказала.

"Последњих месеци национална валута, са данашњим курсом, ослабила је близу 15 одсто што је имало погубне последице и по привреду и грађане", рекао је Џелетовић.

Српска привреда ће, како је рекао, комплетан профит наредне три године платити само овим курсним разликама које су настале по ерозији динара у последњих неколико месеци", навео је Џелетовић.

СНС, како је додао, сматра да је НБС направила највеће пропусте у погледу контроле рада неких пословних банака и омогућавања да се, како је указао, "десе највећи финансијски скандали у новије време, а да притом нико није ни процесуиран или је по мишљењу НБС било ко одговоран".

"Мислим на случај Агробанке, Развојне банке Војводине, Металс банке, Привредне и Српске банке. Агробанка је пример неодговорности НБС која је послала негативан сигнал иностраним инвеститорима да не постоји контролни механизам да се спрече овакви скандали за које нико неће одговорати", закључио је Џелетовић.

Према његовим речима, Србија је једина земља у Европи у којој може да пропадне једна банка, да то кошта близу пола милијарде, а да НБС сматра да није одговорна "иако је у њеним рукама пруденциона контрола".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи