Читај ми!

Еулекс: Нема гробнице у Жиливодама

После двогодишње претраге локације Жиливоде код Обилића, Еулекс није пронашао људске остатке, саопштено из те мисије. Пожар који је половином јула избио на локацији није могао да уништи могуће доказе пошто је био површински, кажу из Еулекса. Немамо више коме да се обратимо, кажу породице несталих.

Мисија ЕУ на Косову саопштила је да је после две године завршила претрагу локације Жиливоде, код Обилића, на којој се сумњало да су остаци убијених Срба, али тамо нису нађени људски остаци.

Како се наводи у саопштењу, пожар који је половином јула избио на локацији није могао да уништи могуће доказе пошто је пожар био само површински.

"После две године обимног посла, процена локације у Жиливодама је завршена. Еулексови стручњаци из Одељења за судску медицину нису нашли никакве људске остатке на локацији на којој је судским налогом дозвољена претрага", саопштио је Еулекс.

Површина наведена у првобитном судском налогу обухватала је 7.500 квадратних метара и 12 рудника угља повезаних тунелима. Они су ископавани током радова који су трајали 24 седмице у току 2011. и 2012. године.

"Својства локације захтевала су да се испита цела површина. Људски остаци нису нађени", рекао је Красимир Николов, вршилац дужности коначелника Одељења Еулекс за судску медицину.

Београд и породице несталих сумњале су да је на локацији закопано 26 Срба, међу којима и рудара из Белаћевца.

Тешко до истине

Након саопштења Еулекса, Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији оценило је да им се тиме убија и последња нада да ће сазнати истину о својим рођацима.

Представница удружења Гордана Ђикановић рекла је да се на тај начин породицама шаље порука да нема начина да дођу до истине.

"То је страшна порука породицама да немају чему да се надају и да немају коме да се обрате за помоћ, јер та локација није била плод маште већ информација добијених помоћу сателита", рекла је Ђикановић агенцији Бета.

Вест је изазвала немир, безнађе и неповерење и зато што нема више адреса на коју породице могу да се јаве да би се инсистирало на даљем тражењу.

За чланове Владине Комисије за расветљавање судбине несталих у Покрајини, процес у Жиливодама није завршен.

Члан Комисије за расветљавање судбине несталих Сузана Матић каже да ће се трагање наставити и нада се другачијем резултату у скоријој будућности.

Сумња породица несталих повећана је после пожара, који је прошлог месеца избио на месту ископавања.

Милорад Трифуновић из Удружења породица несталих Срба каже да је истрага вођена у погрешном смеру, да на том подручју раде косовске безбедносне снаге и додаје да су "то људи који су умешани у злочине".

Еулекс је саопштио да је посвећен откривању судбине несталих на Косову и наставиће да тражи остатке најмање 25 лица за које се мислило да су на локацији Жиливоде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи