Читај ми!

Скупштина о Народној банци и омбудсману

Посланици завршили начелну расправу о изменама Закона о НБС. УРС поднео амандман којим ће се, како наводе, отклонити сумња да ће се девизне резерве НБС трошити за финансирање државе. Опозиција сматра да се изменама закона смањује самосталност централне банке. Све посланичке групе најавиле подршку реизбору Саше Jанковића на функцију заштитника грађана.

23.40 - Завршена расправа о омбудсману. Субота дан за гласање.

23.12 - Све посланичке групе током расправе подржале реизбор Саше Јанковића. 

20.48 - Завршена начелна расправа о изменама Закона о НБС. Почиње расправа о избору омбудсмана.

17.27 - Небојша Стефановић обавестио посланике да је оставка Дејана Шошкића стигла у кабинет председника Скупштине. 

17.17 - Гувернер Дејан Шошкић обавестио је председника Скупштине Небојшу Стефановића да подноси неопозиву оставку, саопштено из кабинета гувернера. 

16.20 - Настављена скупштинска расправа.

15.00 - Одређена пауза у расправи у трајању од сат времена.

12.40 - Почела расправа о изменама и допунама Закона о НБС.

11.50 - Предлог закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије, у име предлагача, образлаже посланик СНС-а Верољуб Арсић.

11.20 - Седница Скупштине Србије почела верификацијом мандата посланицима којима су додељени мандати ради попуне 15 упражњених посланичких места.

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о изменама Закона о Народној банци Србије, које предвиђају да све органе централне банке бира парламент, а претрес амандмана почеће у суботу. Парламент је расправљао и о избору заштитника грађана, а о једином предложеном кандидату Саши Јанковићу посланици ће се изјаснити 4. августа.

Све посланичке групе најавиле су подршку реизбору Саше Jанковића на функцију заштитника грађана и нови мандат од пет година. 

Посланици су током расправе о избору омбудсмана одали признање Саши Јанковићу да је досадашњим радом подигао углед те институције код грађана. Већина говорника је указала на потребу да се кадровски ојача служба заштитника грађана како би она могла да одговори на све притужбе грађана на кршење права.  

Међу најзначајнијим резултатима рада Јанковића и Канцеларије заштитника, које су у расправи истакли посланици је обавеза оверавања здравствених књижица деци родитеља којима послодавци нису уплатили доприносе на зараду. 

Јанковић је први пут изабран за омбудсмана 29. јуна 2007. године на мандат од пет година, а на ту функцију поново су га кандидовали посланици Демократске странке, Либерално демократске партије и Социјалистике партије Србије. 

Затајила контрола финансијских институција 

Предлог закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије, у име групе од 105 посланика предлагача, образложио је посланик СНС-а Верољуб Арсић.

Он је рекао да је основни разлог доношења новог Закона то што Народна банка Србије није остварила своју примарну функцију одржавања финансијске стабилности на тржишту и контрола финансијских институција.

"Предложени закон ни у једном делу не задире у самосталност НБС, нити у начин доношења одлука у централној банци, али самосталност не значи да они који доносе погрешне одлуке не одговарају никоме", рекао је Арсић.

Народна банка Србије највише је затајила код контроле финансијских институција, рекао је Арсић наводећи да ће држава у сређивање стања у појединим финансијским институцијама морати да уложи 350 до 400 милиона евра. 

Арсић је одбацио примедбе да Предлог закона није усклађен са системом контроле и надзора у ЕУ и додао да је примењен модел Уније. Кључне новине су враћање надзорне функције Народној скупштини, избор свих функционера НБС у парламенту, проширивање надлежности Савета НБС, ограничавање овлашћења гувернера и Извршног одбора.

Новине су и образовање Управе за надзор финансијских институција у оквиру НБС, измена мандата чланова савета, ограничење накнаде по престанку функције, прецизирање забране кредитирања државе, регулисање интерне ревизије, прописивање прекршаја и заштитних мера за непоштовање забрана.

Прецизирана је и функција НБС у вези са платним прометом, јер је потребно да централна банка има обавезу да интервенише у случају незаконитог пословања банака са иностранством. Новим решењима предвиђено је да Скупштина потврђује Статут НБС, јер се њиме регулишу многа важна питања која није могуће унети у закон, рекао је Арсић.

У предлогу закона наведено је да ће гувернер, вицегувернери, директор нове Управе за надзор над финансијским институцијама и чланови Савета НБС бити изабрани у року од 90 дана од дана ступања на снагу закона. Предлаже се да се овај закон донесе по хитном поступку "услед околности које нису могле унапред да се предвиде".

Амандман УРС-а, критика опозиције

Обавеза Скупштине јесте да створи претпоставке да се монетарна и фискална политика координирају, што је основна сврха доношења измена Закона о НБС, рекао је посланик УРС-а Владимир Илић.

Посланичка група УРС-а поднела је амандаман којим се брише члан 18 у предложеним изменама и допунама Закона о НБС, уз оцену да ће се на тај начин отклонити свака могућност да се девизне резерве НБС троше у сврху финансирања државе, локалних самоуправа и јавних предузећа. 

Иначе, на предложене измене Закона о Народној банци Србије поднето је 23 амандмана. 

Шеф посланичке групе ЈС-а Драган Марковић рекао је да ће коалиција СПС–ПУПС–ЈС гласати за предложене измене Закона и критиковао досадашњу монетарну политику гувернера НБС, наводећи да не зна у којој то држави се "ујутро најави да ће сутра ујутро бити већи курс евра и да ће динар пасти".

Шеф посланичке групе СПС-а Бранко Ружић рекао је да тема расправе није смена нити именовање гувернера, већ враћање надзорне функције Народној скупштини. Према његовим речима, посланици су носиоци суверенитета земље, па зато нема ништа спорно у избору функционера НБС од стране Скупштине.  

Савез војвођанских Мађара неће подржати предложене измене Закона о НБС, јер би њихово усвајање нанело штету процесу европске интеграције Србије и угрозило независност НБС, рекао је посланик Ласло Варга. Предложене измене стварају услове за смену гувернера Шошкића и, ако буду усвојене, Србија ће прекршити Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, навео је Варга. 

Посланик ДСС-а Радојко Обрадовић рекао је да је јасно да ће гувернер НБС завршити мандат. ДСС нема ништа против његове смене, али има примедбе на резултате његовог рада и начин на који је водио НБС, рекао је Обрадовић наводећи да је та партија предложе јавну расправу о раду централне банке, на коју би били позвани и Шошкић и Савет НБС.

Шеф посланичке групе ДС-а Драгољуб Мићуновић сматра да се измене Закона о НБС доносе по хитном поступку јер се "некима жури да се дочепају новца из девизних резерви, да би олакшали свој положај".

"Увознички лоби има велике кредите, али и велике амбиције, и сада су дошли до проблема које треба решавати", рекао је Мићуновић, додајући да курс динара према евру не зависи од личности гувернера, већ од снаге српске привреде.

Посланик ДС-а Мирко Цветковић рекао је да закон даје шансу за масовно штампање пара. Измене закона не представљају ништа друго, како каже Борислав Стефановић из ДС-а, већ голо преузимање партијске функције. 

Закон о НБС се мења да би био смењен гувернер, рекао је посланик ЛДП-а Жарко Кораћ, наводећи да нема никаквих аргумената против рада Шошкића ни образложења зашто "велике хитности" да се донесе тај закон. Према његовом мишљењу, нова власт жели да измени постојећу кредитно-монетарну политку, а при томе не наводи каква ће она бити у будућности.

Шеф посланичке групе СПО-ДХСС Александар Југовић затражио је да се предлог измена и допуна закона о НБС повуче из скупштинске процедуре јер се на чело независне инситуције доводи партијски кадар, а закон ће "сутра морати да буде мењан". 

Током расправе писмена оставка гувернера Дејана Шошкића стигла је у кабинет Небојше Стефановића, о чему је председник парламента обавестио посланике.  

Седница је почела потврђивањем мандата 15 посланика, који су заменили оне који су именовани на друге функције. 

Заседао Административни одбор

Одбор за административно-мандатска и буџетско-имунитетска питања Скупштине Србије одбио је захтеве 12 посланика да им се исплаћују плате шест месеци по престанку посланичке функције и одобрио месечну исплату накнаде за закуп стана у Београду за петоро посланика.

Чланови Одбора разматрали су и одлуку РИК-а о додели мандата посланицима, ради попуне упражњених посланичких места у парламенту.

Мандате су добили Бранка Каравидић, Синиша Лазић и Иван Бауер са листе "Избор за бољи живот - Борис Тадић", који ће заменити Ружицу Ђинђић, Бојана Пајтића и Расима Љајића.

Нови посланици коалиције СПС–ПУПС–ЈС биће Снежана Богосављевић Бошковић, Славољуб Влајковић, Зоран Радовановић, Борисав Ковачевић и Бојана Кркић, уместо Ивице Дачића, Јована Кркобабића, Славице Ђукић Дејановић, Жарка Обрадовића и Милутина Мркоњића.

Са листе УРС-а у парламент су, уместо Млађана Динкића, Сузане Грубјешић и Верице Калановић ушли Мирослав Чучковић, Ана Новковић и Владимир Илић.

Уместо Александра Вучића, Зоране Михајловић, Горана Кнежевића и Велимира Илића, са листе "Покренимо Србију - Томислав Николић", нови посланици су Невена Аџемовић, Павле Марков, Јасмина Обрадовић и Нинослав Гирић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи