Аналогија – Александар Хегедиш: Вода из Аде циганлије зими може да се пије

"Када 30. 000 момака попије пиво и потом ускочи у воду сви знамо шта су радили. Иза сваке девојке намазане са ко зна колико крема, исплива масна мрља. Све то очисте биљке и уграде у своје тело. Покосите тај део, оне поново порасту и пречишћавају воду!" , каже професор Александар Хегедиш, биолог који је цео свој живот посветио томе да Ада остане чиста. Да ли сте знали да је упркос свему вода из Аде некада толико чиста да може и да се пије

А, вода на Ади је толико чиста да плажа има плаву заставу. Биљке у њој преко ноћи прераде и очисте сву прљавштину коју унесе и 100 000 купача у току дана. Вода се контролише неколико пута недељно у току сезоне. Откада постоји никада није била небезбедна за купање, а за то су заслужне биљке, тло и то што вода није стајаћа, него протиче.
"Цео тај систем је у почетку био везан за водоснабдевање. И дан данас је Ада Циганлија окружена рени бунарима. У међувремену се у њој запатило много водених биљака, а истовремено вода која долази у Савско језеро, пролази кроз таложник, преграду која је механички филтер и онда улази у Савско језеро. Значи, постоји ту неколико нивоа пречишћавања Саве пре него што дође у језеро", каже Александар Хегедиш.

Он каже да је вода из Аде понекада толико чиста да може да се пије: "Зими је квалитет воде врхунски. У  новембру, децембру, јануару, фебруару, па и чак марту узорци воде из Савског језера су прве класе". Вода прве класе је исправна за пиће. 

Што се тиче живог света у Ади између осталог живе сомови тешки и по 200 кг, толстолобици и медузе. Ипак, ниједно живо биће у Ади није опасно, ако се придржавате правила.

Толстолобици су опасни ако се купате ноћу: "Дању нису. Дању се све рибе склоне према средини, мало спусте доле и то је то. Али ако се купате ноћу, они тада испливавају на површину. И може да се деси, да се неугодно сретнете, да га уплашите, он млатне репом, што је једно 60 кг мишића и може да вас онесвести", упозорава професор Хегедиш. Сомови могу бити тешки и до 200 килограма, али они нису опасни. "Кад сом крене да тражи храну, окрене антене око уста напред и полако крстари. Лоцира тим антенама плен. Ако се нешто нађе између антена, он може то да прогута, али нема као ајкула зубе да гризе. Људи су много већи од тога. Ситни кучићи и дивље патке, могу да му буду плен", каже Хегедиш. Иначе, на Ади можете срести, срну, лисицу, зеца, па и дивљу свињу.

О томе шта још све живи у Ади и на Ади, да ли је добро чувамо и који прописи прете да се наруши њена природна равнотежа гледајте у @Analogija-podkast. Запратите подкаст и уживајте у градским причама Ане Манојловић.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије