Узнемирујући савети за борбу против грипа

Поводом црних прогноза да би до краја августа у Великој Британији од вируса новог грипа могла да се зарази трећина популације, појавили су се опречни савети како се заштитити. Влада на удару жестоких критика.

Велика Британија је на трећем месту у свету по броју оболелих од новог грипа, после Сједињених Америчких Држава и Мексика. Поводом црних прогноза да би до краја августа могла да се зарази трећина популације на острву, појавили су се опречни савети како спречити пандемију. Због тога се Влада нашла на удару жестоких критика.

Бурне реакције изазвао је списак савета грађанима за превенцију грипа типа А (Х1Н1) који су објавили здравствени званичници у Британији, у коме се помиње избегавање путовања, масовних окупљања, а чак се саветује женама да не остају у другом стању док вирус не буде искорењен.

Поједини аналитичари у Британији навели су да би такав списак савета могао да застраши и збуни јавност и да су ти савети претерани.

Од када је Светска здравствена организација објавила пандемију грипа типа А, у Британији су се појављивали контрадикторни савети - од оцене да вирус не може тако брзо да се шири, па до садашњих строгих савета.

Вакцине за 60 милиона људи 

Британски министар здравља Енди Бурхам саветује: "Пратите ситуацију, ако сте забринути разговарајте са својим лекаром. Радите нормално свој посао, предузмите мере предострожности. Живот тече даље".

Лекари критикују авиокомпаније које траже информације о свима који имају симптоме налик мексичком грипу. Особље на британским аеродромима сада је овлашћено да не дозволи сумњивим путницима да се укрцају у авион. Ако се правила не ублаже, стотине хиљада породица могло би да летњи одмор проведу код куће.

Андрула Василиу, европски комесар за здравство каже да није време за опуштање, али ни за панику и да ће 60 милиона људи морати да буде приоритетно вакцинисано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару