Више од сто оболелих од новог грипа

У Србији регистровано више од 100 случајева новог грипа. Више од 60 људи заражено контактом а на "Егзиту" дошло до ширења те болести, изјавио епидемиолог Предраг Кон.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је у Србији регистровано више од 100 случајева новог грипа, од чега је више од 60 људи заражено контактом и напоменуо да је "Егзиту" дошло до ширења те болестти.

У Србији је, према јучерашњем саопштењу Института за јавно здравље "Батут", закључно са 16. јулом, потврђен 81 случај новог грипа.

Данас су поврђена четири случаја оболења у Краљеву, осам у Панчеву, а у Чачку и Лозници по један.

"Још увек не можемо да кажемо да имамо ширење вируса грипа у Србији", нагласио је Кон, који је председник Радне групе Министарства здравља за праћење епидемије новог грипа.

Кон је објаснио да нови случајеви грипа Н1Х1, који се буду појављивали, могу да настану само из контакта са тим оболелима.

Такве случајеве ће Радна група и даље пратити, а потом ће нове случајеве заражених грипом препустити примарној здравственој заштити, која ће грип лечити по стандардним методама.

У Панчеву је забележено осам нових случајева вируса новог грипа, од којих се двоје налазе на болничком лечењу, а према првим извештајима заражени су боравили на екскурзији у Шпанији.

Од новог грипа у Краљеву су оболеле четири особе, од којих су три на кућном лечењу, а једна је у болници, изјавио је начелник инфективне службе здравственог центра "Студеница" Милан Парезановић.

У Чачку је пријављен још један случај новог грипа, а ради се о британском држављанину који се у петак јавио у чачанску болницу.

И у Лозници је службено је потврђен први случај новог грипа Х1Н1.

Према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, међу оболелима су 42 особе које су допутовале из земаља у којима је раније регистровано оболевање - Аргентине, Аустралије, Канаде, Велике Британије, САД, Шпаније, Немачке и Египта.

Из контакта са оболелим особама је заражено 39 лица.

Оболели су из Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Чачка и Лознице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару