Преувеличана опасност од грипа

У Резолуцији Парламентарне скупштине Савета Европе наводи се да су СЗО и европске здравствене институције преувеличале распрострањеност вируса новог грипа. Тиме је изазвана велика потрошња јавног новца и страховање европске јавности, наводи се у Резолуцији.

Светска здравствена оргнизација (СЗО) и европске здравствене институције преувеличале су распрострањеност вируса Х1Н1 и изазвале велику потрошњу јавног новца и страховања о здравственим ризицима којима је изложена европска јавност, наводи се у Резолуцији Парламентарне скупштине Савета Европе, усвојеној у Стразбуру.

Начин на који је пандемија грипа Х1Н1 утврђена не само од СЗО-а него и од осталих компетентних здарвствених власти на нивоу Европске уније даје разлог за бригу, наводи се у закључку известиоца Савета Европе о вирусу новог грипа члана Одбора за социјална, здравствена и породична питања у Савету Европе Пола Флина, посланика левице из Велике Британије.

У Реозлуцији, усвојеној готово једногласно, истиче се да су неке од последица донетих одлука и датих савета посебно забрињавајуће, зато што су довеле до дисторзије приоритета у јавним здравственим установама широм Европе, непотребним трошењем великих сума јавног новца и изазивањем неоправданих страховања.

Утврђене су тешке неправилности у односу на транспарентност одлучујућих процеса о пандемији, које су произвеле бриге о могућим утицајима фармацеутске индустрије на доношење неких од најважнијих одлука о пандемији, констатује се у Резолуцији.

Указује се на бојазан да ће недостатак транспарентности и поузданости резултирати падом поверења јавности у савете највећих јавних светских здравствених институција.

Стога је Парламентарна скупштина усмерила пажњу на третирање пандемије на свеобухватни начин и кроз отворени дијалог са Светском здравственом организацијим и другима, наводи се у документу.

Парламентарна скупштина Савета европе поздравља преиспитивање иницирано од разних јавних ауторитета, укључујући и Светску здравствену организацију и захтева од свих укључених субјеката да омогуће увид у сазнања како би се стекло искуство и преузела одговорност за учињене грешке.

Преиспитивање постојећих система 

Парламентарна скупштина сматра да је преиспитивање постојећих система и брзо саопштавање кључних необјављених информација, од непроцењиве важности да би се поново успотавило поверење у велике светске одлуке и савете, са жељом да оне у будућности буду поштоване, у циљу спречавања могућих пандемија на глобалном нивоу, које би могле бити озбиљније од пандемије грипа А (Х1Н1).

Скупштина Савета Европе наводи да, у случају пандемије, тајни и нерегулисани процеси и тајно лобирање могу да подрију демократске принципе.

Парламентарна скупштина поздравља недавно покренуто преиспитивање процеса који се односе на третитрање пандемије грипа А (Х1Н1), указујући да процесе треба да покрену СЗО и европске институције у чијој належности су здравствена питања, као и неколико влада и парламената.

Упркос спремности СЗО и европских здравствених институција да уђу у дијалог и преиспитају третирање пандемије, Парламентарна скупштина Савета Европе изражава жаљење што оне нису биле спремне да поделе неке од кључних информација, поготово да објаве имена и закључке чланова Комитета СЗО за хитна питања и реленвантних европских саветодавних тела, који су били директно укључени у давање савета у третирању пандемије.

Скупштина Савета Европе такође изражава жаљење због тога што се СЗО "није померила у преиспитивању својих ставова" о пандемији и стварних здравствених ризика, поред видљивих доказа да је озбиљност пандемије била преувеличана од стране СЗО.

У Резолуцији се изражава жаљење и због "високо дефанзивног става СЗО" како по питању непсремности да прихвати чињеницу да је промењена дефиниција пандемије, тако и неспремности да промени своије прогнозе по питању пандемије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије