Нови грип регистрован на "Егзиту"

У Србији су потврђена 34 случаја оболевања од грипа изазваног типом вируса А. Последња четири потврђена случаја регистрована су на територији Новог Сада. Троје оболелих је из Кучева а четврти је држављанка Велике Британије, посетилац фестивала "Егзит".

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштава да су у Србији потврђена 34 случаја оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Последња четири потврђена случаја регистрована су на територији Новог Сада, где су три оболела, и Кучева, а један од новорегистрованих случајева је држављанка Велике Британије, посетилац музичког фестивала "Егзит".

Контакти оболелих особа налазе се под сталним здравственим надзором

У саопштењу се прецизира да је толико случајева потврђено закључно са јучерашњим даном, према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак и да је реч о такозваним "увезеним случајевима".

Реч је о 27 особа, које су допутовале из земаља у којима је раније регистровано оболевање (Аргентина, Аустралија, Канада, Велика Британија, САД и Шпанија), док је у седам случајева оболевање настало из контакта са оболелим особама.

Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице и Кучева, а међу оболелима је и троје спортиста учесника Универзијаде, држављана Аустралије, Аргентине и Уганде.

Контакти оболелих особа налазе се под сталним здравственим надзором.

Особама које бораве у земљама у којима има случајева оболелих од новог вируса се препоручује да прате и спроводе упутства и мере које доносе здравствене власти тих држава.

На сајту ИЗЈЗ Србије (http://www.batut.org.rs/) доступна су стручно-методолошка упутства за контролу уношења и спречавања ширења новог соја вируса грипа А (Х1Н1) у Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару