У Србији 15 оболелих од вируса новог грипа

У Србији је потврђено 15 особа оболелих од вируса новог грипа. Оболеле особе су на територији Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша и Србобрана. Још два случаја у Војводини. Први случај новог грипа потврђен и у Републици Српској.

У Србији је до данас потврђено 15 случајева новог вируса грипа, саопштила је посебна радна група Министарства здравља.

Реч је о такозваним "импортованим" случајевима, односно 11 особа је допутовало из земаља у којима је раније регистровано обољевање, а две оболеле особе биле су у контакту са потврђеним случајем који је регистрован у Црној Гори.

На подручју Војводине потврђена су још два нова случаја новог грипа код пацијената који су допутовали из САД, саопштила је Радна група Извршног већа Војводине за праћење пандемије тог грипа.

Један пацијент примљен је на болничко лечење у Клиници за инфективне болести у Новом Саду и доброг стања, а други, који се налази у Сремској Митровици, има благи облик грипа, стабилног је здравственог стања и прима терапију у кућним условима, наводи се у саопштењу.

Остале оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша и Србобрана. Сви који су били у контакту са оболелима су под сталним здравственим надзором.

Први случај у Републици Српској

Први случај новог грипа потврђен је у Републици Српској. Реч је о 24-годишњој Бањалучанки, која је 26. јуна допутовала у Бањалуку из Јужне Америке у посету породици.

"Њено стање је стабилно и она је у кућној изолацији", саопштила је помоћница министра здравља и социјалне заштите РС Амела Лолић.

Лолићева је рекла да се пацијенткиња осећа добро, али да ће њено стање бити праћено. Породица оболеле девојке, као и сви који су с њом били у контакту, подвргнути су тестирању, али су тестови били негативни.

Надлежни поручују путницима у међународном саобраћају који се враћају из држава у којима се грип појавио или су били у контакту са особама које су на било који начин биле изложене инфекцији да треба активно да прате своје здравствено стање.

Уколико се током седам дана од повратка јави температура изнад 38 степени, праћена тегобама органа за дисање, неопходно је да се јаве телефоном надлежном институту или заводу за јавно здравље на територији свог пребивалишта, где ће добити сва потребна упутства.

Према подацима СЗО закључно са 29. јуном 112 земаља званично је пријавило 70.893 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1), са 311 умрлих.

Што чешће прање руку сапуном.

Употребу влажних марамица и средстава за дезинфекцију руку.

Избегавање руковања и љубљења.

Искључиво једнократна употреба марамице за нос.

Активно праћење здравственог стања, пре свега након пута у земље у којима је забележен грип.

Уколико није неопходно, одложити путовање.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару