Оболели од грипа на кућном лечењу

У Србији нема новооболелих од грипа А Х1Н1, осим једанаест случајева чија је дијагноза већ потврђена, изјавио министар здравља. Ниједан пацијент оболео од новог вируса грипа више није на болничком лечењу, потврђено је РТС-у из Координационог тела за праћење пандемије.

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да у Србији нема новооболелих од грипа А Х1Н1, осим једанаест случајева чија је дијагноза већ потврђена.

Како је РТС-у потврђено из Координационог тела за праћење пандемије, ниједан пацијент оболео од новог вируса грипа више није на болничком лечењу. Петоро је излечено, а шесторо је на кућном лечењу.

Министар Милосављевић, који је присуствовао примопредаји покретног дигиталног мамографа, купљеног у оквиру акције "77 жена у седам дана", подсетио је да ће од среде на сајту Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" сваког дана бити саопштавани званични подаци о броју оболелих.

"Десило се да у неколико дана у низу буде више случајева, али још увек нема локалног ширења које би се могло окарактерисати као локална епидемија, за коју постоје јасни критеријуми", прецизирао је Милосављевић.

"То је број случајева који је био очекиван. Ми смо о томе недељама унапред говорили. У ситуацији кад имамо пандемију и када је вирус на свим континентима, не можете се затворити ни у своју собу, ни у своју земљу", рекао је министар.

Милосављевић је поновио, да не треба паничити и да је његов савет да треба предузимати мере предострожности.

Прање руку сапуном, избегавање директног контакта кад није неопходно, да бисте заштитили себе и друге, само су неки од начина превенције, рекао је министар.

Коментаришући случај младића у Данској који је отпоран на лек "тамифлу", Милосављевић је рекао, да је "то новинска вест", али и да свакако "заслужује пажњу".

"Постоји ризик од развоја резистенције (отпорности) на лек, али на основу једног појединачног случаја, не могу се изводити озбиљни закључци", рекао је Милосављевић.

Министар је напоменуо да "тамифлу" није једини лек, односно да постоје и други антивирусни лекови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару