Без панике због новог грипа

У Србији потврђено 11 случајева заражених вирусом А Х1Н1. Стање свих оболелих је стабилно. Сумња се да је још једна особа заражена. Још осамдесетак људи под здравственим наздором. Милосављевић: Пандемија се не може избећи, нема места за панику.

Младић из Ниша, оболео од новог грипа, који је од 26. јуна био на Инфективној клиници у том граду, синоћ је пуштен на кућно лечење. Он ће и даље бити у изолацији и узимаће обавезну терапију леком тамифлу.

"Пар сати након започињања терапије, веома је повољно реаговао, дошло је до пада температуре, побољшања општег стања. Договорена је конрола за уторак, и најбитније је да је клинички апсолутно у добром стању", рекао је директор Инфективне клинике у Нишу Жарко Ранковић.

У Србији је вирусом новог грипа заражено 11 особа. Стање свих оболелих је стабилно. Сумња се да је још једна особа оболела, јер има све симптоме.

"Бројке нису на првом месту значаја, на првом месту значаја је да се не може избећи пандемија, она је на свако континенту, питање је времена када ће бити у свакој земљи, у сваком граду", рекао је министар здравља Томица Милосављевић.

Милосављевић је нагласио да не треба паничити.

У девет случајева вирус је унет из иностранства, док су две особе заражене контактом у земљи. Још 80-ак људи је под здравственим наздором.

Оног тренутка када се вирус код више од пет особа пренесе контактом, епидемиолози проглашавају локалну трансмисију то јест заразност, и подижу степен организације свих епидемиолошких служби у земљи.

Ако сте боравили у земљи у којој је регистрован нови грип, или били у контакту са оболелима, имате температуру изнад 38 степени, бол у грлу, кашаљ, отежано дисање, обавезно треба да се јавите лекару.

Уколико се после узимања бриса потвди да је реч о новом вирусу, пацијент се ставља у болничку изолацију Инфентивне клинике и одређује му се лечење.

У случају лакше клиничке слике, лечење се одвија у кућној изолацији. У том случају, препоручује се да и оболели, и особа која брине о њему, имају што мање социјалних контаката.

"Ако смо у породици са бројном породицом и имамо једну просторију, онда је потребно да наши укућани буду што мање са нама, и да та раздаљина од два метра буде одржива, односно ако је немогућа, да носе маску", каже примаријус др Нада Милић, епидемиолог са Института "Батут".

Србија тренутно има резерве антивирусних лекова за око један одсто популације тако да је Влада Србије издвојила из буџетске резерве 266 милиона динара за мере сузбијања грипа. Највећи део биће потрошен на набавку лекова.

Стручњаци још једном апелују да се антивирусни лекове не узимају самоиницијативно, јер је један младић у Данској постао отпоран на лек тамифлу.

Што чешће прање руку сапуном.

Употребу влажних марамица и средстава за дезинфекцију руку.

Избегавање руковања и љубљења.

Искључиво једнократна употреба марамице за нос.

Активно праћење здравственог стања, пре свега након пута у земље у којима је забележен грип.

Уколико није неопходно, одложити путовање.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару