Још три случаја новог грипа у Србији

Министар здравља Томица Милосављевић потврдио за РТС да су још три особе оболеле од новог грипа. Особе примљене на Инфективну клинику у Београду са дијагнозом да су заражене вирусом грипа АХ1Н1. У Србији до сада регистровано пет оболелих. Број заражених расте и у региону.

Министар здравља Томица Милосављевић потврдио је за РТС да су још три особе у Србији оболеле од новог грипа. Министар је рекао да је грип откривен код две особе које су допутовале из иностранства, док је трећа особа заражена у контакту са претходно оболелима.

Епидемиолог Предраг Кон, координатор за пандемију, каже, у изјави за РТС,  да су све заражене три особе из Београда. Реч је о петогодишњој девојчици и њеној мајци које су допутовле из Лондона. Трећа особа је, такође, женског пола и била је у контакту са зараженим младићем из Црне Горе.

Све особе су данас хоспитализоване на Инфективној клиници у Београду.

На Инфективној клиници припремљено је 200 болничких кревета, и 20 у специјалном одељењу за изолацију, које је посебно обезбеђено. 

Портпарол Клиничког центра Драго Јовановић рекао је да су изолационој соби и сви апарати, па нема потребе да пацијент излази било где ван тог одељења.

Вирус новог грипа јуче је потврђен је код девојчице у Сомбору. Оболела је смештена на инфективном одељењу сомборске клинике и њено здравствено стање је стабилно. Девојчица је 22. јуна, преко Абу Дабија и Франкфурта, допутовала из Мелбурна где је боравила са мајком.

Покрајински секретар за здравство Атила Ченгери рекао је да је реч о девојчици која је аустралијски држављанин. Девојчица је у среду добила повишену температуру, вишу од 39 степени, кашаљ и црвенило грла.

С обзиром на то да су допутовале из Аустралије, која је пета држава у свету по броју оболелих од новог грипа, мајка је девојчицу убрзо након појаве симптома одвела код педијатра.

Ченгери је нагласио да је због првог случаја новог грипа у Сомбору 13 особа под сталним медицинским надзором. Реч о особама које су биле у блиском контакту са оболелом девојчицом.

"На сву срећу дете је одмах изоловано и није било у контакту са широм околином. Девојчица је под сталним надзором, прима терапију антивиралних лекова, боље је и више нема температуру, што не значи и да је излечена", рекао је Ченгери.

Према његовим речима, мајка оболеле девојчице осећа се добро и нема симптоме новог грипа.

Војвођански секретар за здравство навео је да нема места паници и позвао грађане Сомбора да обрате пажњу на општу хигијену.

Први случај у Београду

У Београду је 24. јуна регистрован први случај оболелог од новог грипа. Пацијент стар 29 година заразио се приликом боравка у Аргентини. Налази се у изолацији на Институту за инфективне и тропске болести и стање му је стабилно.

Министар Томица Милосављевић је истакао да је у контакту са Министарством здравља Хрватске, пошто је први заражени допутовао из Аргентине преко Франкфурта и Загреба авионом, тако да је сада на здравственим властима Хрватске да анализирају тај лет и све који су били у контакту са зараженим.

Милосављевић је указао да се антивирусни лекови издају искључиво на рецепт и да ће се резерве дистрибуирати тамо где буду неопходне.

Он је навео и да је рок важења антивирусних лекова продужен за две године одлуком Европске агенције за лекове.

Да је неко у Србији оболео од новог грипа, може да потврди само Институт за имунологију и вирусологију "Торлак" и то у року од 24 часа.

Сумњивим случајевима, узима се брис из грла и носа, а потом шаље на Институт на даљу анализу.

"Претходно се обично најаве ти брисеви. У нашим лабораторијама следи процес обраде узорка, затим екстракција нуклеинских киселина вируса и крајњи тест је ПЦР када говоримо о свињском грипу", објаснила је докторка Јасминка Недељковић са Института "Торлак".

У прво време, због даље анализе сви позитивни узорци слаће се лабораторији у Лондону.

"Они раде детаљније генетске анализе, а главни циљ је вакцина. Од свих тих узорака, добијених из целога света, одабраће сојеве које ће укључити у вакциналну компоненту", истакла је докторка Недељковић.

Институт за имунологију и вирусологију "Торлак" један је од 6 светских института који има сертификат од Светске здравствене организације да може да чува и дистрибуира вакцине.

Од 193 чланице те организације чак 70 институција конкурисало је за добијање поменутог серификата.

СЗО: Вирус новог грипа "стабилан"

"Вирус грипа типа АХ1Н1 стабилан је и за сада није показао тенденцију да се помеша са вирусом птичијег грипа или неким другим", навела је генерална директорка Светске здравствене организације Маргарет Чен.

"Вирус је још увек врло стабилан. Али, као што сви знамо, вирус грипа је веома непредвидив и има велики потенцијал за мутације", рекла је у Москви Маргарет Чен.

Према њеним речима, неопходно је да се пажљиво прате оба вируса, новог и птичијег грипа, да би се видело да ли мутирају, а од велике важности је и да се види како ће се нови грип понашати на јужној земљиној хемисфери.

На јужној Земљиној полулопти тренутно је зима и треба да се утврди да ли ће вирус Х1Н1 да се помеша са вирусом обичног грипа, што до сада није примећено, истакла је директорка СЗО.

"Осим тога, неопходно је контролисати да ли је дошло до комбиновања вируса Х1Н1 и Х5Н1, вируса птичијег грипа, који је ендемичан у неким земљама Азије и Блиског истока", објаснила је Маргарет Чен.

Поједини здравствени стручњаци упозоравали су да би мешањем и мутирањем вируса Х1Н1 и веома вирулентног Х5Н1 могло да дође до катастрофалне светске епидемије која би, попут шпанског или хонгконшког грипа, могла да однесе милионе живота.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару