Потврђен случај новог грипа и у Сомбору

Регистрован вирус новог грипа и код девојчице старе четири године у Сомбору. Њено стање је стабилно, потврђено је у покрајинском Секретаријату за здравство. Стање Београђанина оболелог од новог грипа такође је стабилно и не очекује се погоршање, изјавио је за РТС др Ђорђе Бајец, директор Клиничког центра Србије.

Министар здравља Томица Милосављевић потврдио је да је регистрован други случај новог грипа Х1Н1 у Србији, код четворогодишње девојчице у Сомбору.

"На Институту за вирусологију, вакцине и серуме 'Торлак' данас је потврђен други случај обољевања од новог грипа Х1Н1 код девојчице у Сомбору", рекао је Милосављевић додавши да је оболела смештена на инфективном одељењу Клинике у Сомбору.

Према речима министра Милосављевића, девојчица је 22. јуна, преко Абу Дабија и Франкфурта, допутовала из Мелбурна где је боравила са мајком.

"Здравствено стање девојчице је стабилно, а епидемиолошка испитивања су у току", објаснио је Милосављевић.

Покрајински секретар за здравство Атила Ченгери рекао је да се ради о девочици која је аустралијски држављанин.

Девојчица је у среду добила повишену температуру, вишу од 39 степени, кашаљ и црвенило грла.

С обзиром на то да су допутовале из Аустралије, која је пета држава у свету по броју оболелих од новог грипа, мајка је девојчицу убрзо након појаве симптома одвела код педијатра.

Ченгери је нагласио да је због првог случаја новог грипа у Сомбору 13 особа под сталним медицинским надзором. Реч о особама које су биле у блиском контакту са оболелом девојчицом.

"На сву срећу дете је одмах изоловано и није било у контакту са широм околином. Девојчица је под сталним надзором, прима терапију антивиралних лекова, боље је и више нема температуру, што не значи и да је излечена", рекао је Ченгери.

Према његовим речима, мајка оболеле девојчице осећа се добро и нема симптоме новог грипа.

Војвођански секретар за здравство навео је да нема места паници и позвао грађане Сомбора да обрате пажњу на општу хигијену.

Стање двадестдеветогодишњег младића, оболелог од новог грипа, који је јуче смештен на Инфективну клинику, за сада је стабилно, потврдио је за Јутарњи програм РТС-а доктор Ђорђе Бајец, директор Клиничког центра Србије.

Оболели је у изолацији, лечи се од упале плућа, и не очекује се погоршање његовог здравственог стања.

Младић је допутовао из Аргентине, преко Загреба. Две особе које су са њим колима стигле из Загреба стављене су под епидемиолошки надзор и њихово здравствено стање се прати.

Министар Милосављевић је рекао да је Србија спремна за овакве ситуације: "Нема заиста разлога за панику. Ми настваљамо своје активности у складу са свим плановима, које је координационо тело Владе у ситуацији да примењује. Србија није мање спремна него неке друге земље".

Епидемиолози кажу да се већ месец дана прати ситуација и да се вирус новог грипа очекивао и раније.

Доктор Предраг Кон рекао је да у овој ситуацији све сумњиве случајеве треба испитати: "Касније ћемо поруке мењати и тада неће бити логично свима рећи да иду код лекара због повишене температуре. Кад то постане масовно, постојаће могућност да се разбољевају други који долазе код лекара као потпуно здрави. Тада ће морати да се потпуно одвоје улази."

Евентуално велики талас тог вируса може се очекивати тек на зиму.

Спремни за последице присутности вируса новог грипа

Влада Србије је у потупности спремна за евентуалне последице присутности вируса новог грипа Х1Н1 на територији Србије, истакао је министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић након завршетка данашње седнице Владе. 

Да је неко у Србији оболео од новог грипа, може да потврди само Институт за имунологију и вирусологију "Торлак" и то у року од 24 часа.

Сумњивим случајевима, узима се брис из грла и носа, а потом шаље на Институт на даљу анализу.

"Претходно се обично најаве ти брисеви. У нашим лабораторијама следи процес обраде узорка, затим екстракција нуклеинских киселина вируса и крајњи тест је ПЦР када говоримо о свињском грипу", објаснила је докторка Јасминка Недељковић са Института "Торлак".

У прво време, због даље анализе сви позитивни узорци слаће се лабораторији у Лондону.

"Они раде детаљније генетске анализе, а главни циљ је вакцина. Од свих тих узорака, добијених из целога света, одабраће сојеве које ће укључити у вакциналну компоненту", истакла је докторка Недељковић.

Неколико дана пре првог случаја у Србији, на "Торлаку" је потврђено и да је младић из Црне горе заражен новим вирусом.

И остале земље из региона, овом Институту повремено шаљу узорке на анализу.

Институт за имунологију и вирусологију "Торлак" један је од 6 светских института који има сертификат од СЗО да може да чува и дистрибуира вакцине.

Од 193 чланице те организације чак 70 институција конкурисало је за добијање поменутог серификата.

У свету је регистровано готово 56.000 оболелих од новог грипа, а стручњаци тврде да, уз све мере превенције које се спроводе, смртност од те болести може да се процени на око 0,2 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару