Србија ближа новом грипу

Први случајеви новог грипа могли би ускоро да буду регистровани и у Србији, оцењују у Радној групи за пандемију при Министарству здраваља. Веће епидемије очекују се на јесен. Повећан опрез за време "Универзијаде", "Егзита" и "Гуче".

После потврде првог случаја новог грипа у Хрватској члан Радне групе за пандемију при Министарству здравља доктор Бранислав Тиодоровић истакао је да је Србија сада 'ближа оболевању' од новог грипа него раније. 

"Први случајеви ускоро би могли бити регистровани и у нашој земљи", истакао је Тиодоровић.

Тиодоровић је нагласио да се до јесени могу очекивати два блага таласа и подсетио да тренутно нема регистрованих случајева у Србији, а да се веће епидемије очекују на јесен и зиму.

"Могуће је да већ сада имамо неког са лакшим обликом, ко то не препознаје јер нема симптоме који су уобичајени", рекао је Тиодоровић и додао да ће се, оног момента када буде потврђен неки случај, спроводити све планиране мере.

Тиодоровић је поновио да се први оболели од грипа могу очекивати за време летњих манифестација "Универзијаде", "Егзита" и "Гуче".

Већи степен контроле током летњих манифестација 

Коментаришући мере које ће бити предузете током тих летњих манифестација, а које представљају опасност за уношење вируса због великог броја учесника и туриста, Тиодоровић је рекао да ће бити спроведена контрола приликом њиховог уласка у земљу.

Тиодоровић је подсетио да је Министарство здравља Србије од Светске здравствене организације поручило три милиона доза вакцине против новог грипа Х1Н1 које ће бити испоручиване у неколико етапа.

Поручено је три пута више вакцина него што се поручује за сезонски грип, а биће намењене најризичнијим групама, односно хроничним болесницима, здравственим радницима, јавним службеницима, као и припадницима полиције и војске, објаснио је Тиодоровић.

Вакцине ће, када стигну у Србију, бити дистрибуиране са Института за имунологију и вирусологију "Торлак", у складу са препорукама Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије "Доктор Милан Јовановић Батут", рекао је Тиодоровић.

Према његовим речима, вакцине страних фармацеутских кућа "Новартис" и "Баксера" не могу се користити док се не обаве разне контролне пробе и испитивања.

"Један произвођач не може произвести вакцину за цео свет", истакао је Тиодоровић је нагласивши да "Торлак" још не може да производи вакцину против новог грипа, али да би то могао да учини када му се уступи "вакцинални сој".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару