Нема новог грипа у Хрватској

Светска здравствена организација извинила се Хрватској зато што је послала погрешан налаз о зарази вирусом грипа А Х1Н1. Власти у Шкотској потврдиле смрт првог оболелог од новог грипа у Великој Британији.

Вест да је једна особа у Хрватској, која је боравила у иностранству, била заражена новим вирусом, демантована је поподне, након што је СЗО јавила да су послати налази били погрешни.

Хрватска радиотелевизија подсетила је поподне да је на ванредној конференцији за новинаре у Министарству здравства министар Дарко Милиновић потврдио, на основу налаза из Лондона, да је у Хрватској забележен први случај свињског грипа.

Министар је преподне рекао да се ради о особи која је боравила у иностранству, заразила се, а у међувремену, без лекова, сама се излечила и вратила на посао.

У Хрватској се о новом грипу први пут говорило крајем април, када се сумњало да је 22-годишња студенткиња из Осијека, која се вратила из САД-а, оболела од те болести. Међутим, сви случајеви на које се сумњало у Хрватској, како се испоставило, били су лажна узбуна.

Први смртни случај од грипа у Британији

Једна особа преминула је у болници у области Глазгова од последица новог грипа (Х1Н1), што је први смртни случај од те болести изван америчког континента, јавили су британски медији, позивајући се на саопштење шкотске владе.

Скоро 500 особа заражено је вирусом Х1Н1 у Шкотској, а 35 нових случајева пријављено је само у току јучерашњег дана.

Светска здравствена организација је у четвртак прогласила светску епидемију- а у извештају, у петак објавила да су 74 државе света пријавиле 29 хиљада 669 случајева новог грипа, рачунајући и 145 умрлих од те болести, сви на америчком континенту.

Средњошколци из Тулуза оболели од новог грипа

Седморо средњошколаца из предграђа Тулуза болује од новог грипа, саопштиле су власти у том граду на југу Француске.

Ово је први случај да су оболели груписани на једном месту. Засад, се не зна како су се деца заразила, а тек треба да се утврди да ли су били у контакту са особама које су путовале у зоне погођене вирусом.

"Ово је први пут да сумњамо у појаву новог грипа у групи, у овом случају у школској средини, што је већ примећено у Великој Британији, Шпанији и недавно у Немачкој", рекао је представник здравствених власти Дидије Хусен.

Седам од 15 ђака из истог разреда који су подвргнути анализама задржани су на лечењу, а њихово стање није забрињавајуће.

Школа је затворена до среде, а у току су анализе преосталих ученика, као и њихових професора и родитеља.

Министар здравља Розелин Башело саопштила је прошлог петка да у Француској има 80 потврђених случајева грипа А, међу којима је 68 људи боравило у погођеним зонама, а 12 је било у додиру са заразенима.

Светска здравствена организација прогласила је 11. јуна пандемију новог грипа. До сада је у свету заражено преко 27 хиљада људи у 74 земље, док је 141 особа умрла. Све преминуле особе живеле су на подручју Северне и Јужне Америке, осим једне жене која је умрла у Шкотској.

Сиромашне земље главни фронт борбе против новог грипа

Земље у развоју, у којима је систем здравствене заштите слаб, а залихе антивиралних лекова недовољне, биће главни фронт борбе Светске здравствене организације против пандемије новог грипа.

Вирус овог грипа, Х1Н1 досада је изазивао углавном благ облик болести у богатим земљама, као што су Канада и САД.

Стручњаци, међутим, страхују да би овај вирус могао да се покаже смртоноснијим у сиромашним земљама, у којима је становништво већ ослабљено неадекватном исхраном и хроничним болестима као што су астма, дијабетес или сида.

СЗО ради на томе да залихе антивиралних лекова и антибиотика као и будућих вакцина против пандемијског вируса буду доступнији и у земљама у развоју.

Дистрибуираће се антивирални лек "тамифлу", из донација његовог произвођача, компаније "Рош холдинг". Осим тога, СЗО снабдева земље у развоју комплетима за дијагнозирање болести и медицинским маскама и рукавима ради заштите здравственог особља и смањења могућности ширења вируса.

Дејвид Хејман, бивши виши службеник СЗО, а данас шеф британске Агенције за заштиту здравља, подсећа да су системи који регулишу промет и коришћење лекова у земљама у развоју мање ефикасни него у развијеним земљама.

То отвара могућност да се развије отпорност на лекове, уколико се дају у сувише малој дози или ако се на тржишту појаве фалсификоване верзије, упозорава Хејман.

СЗО подстиче фармацеутске компаније да у року од две недеље окончају производњу вакцине за сезонски грип за наредну зиму на северној хемисфери, а да се потом оријентишу на производњу вакцине против пандемије.

Швајцарска компанија "Новартис" је објавила да ће клиничка испитивања њене вакцине против вируса Х1Н1, која је произведена пре плана, отпочети већ у јулу, а на тржишту ће се појавити до јесени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару